Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/realmadridbernabeu

Marketing

Dan za legende... Fernando Hierro

Image and video hosting by TinyPic
Neki će se složiti sa konstatacijom da je Fernando Hierro jedan od najboljih obrambenih nogometaša u povijesti nogometa, dok je sigurno da je najbolji obrambeni nogometaš Real Madrida u kraljevskoj povijesti. Ovaj slavni igrač u Real Madridu igrao je 14. godina, sjajnih 14. godina, danas je Fernando Hierro sportski direktor Španjolske nogometne reprezentacije...

Fernando kao dječak nije rođen sa prevelikim talentom za nogomet, i sam je za pojedine intervijue govorio da nikada nije bio niti brz, niti jak – jednom riječju bio je mlitav. No kako je njegov stariji brat Manuel stalno išao na nogometne treninge sportski gen kod mlađeg brata nije zastao, Hierro se u pubertetu razvio u 'super dječaka', jakog, poprilično brzog, korpulentnog... Svoju omladinsku karijeru kao i većina mladih igrača počeo je kao napadač, i imao sjajan učinak, u 26 utakmica u kadetskoj kategoriji Malage postigao je 17 golova. No trener Malage u to vrijeme inzistirao je da se Fernando proda jer za njegov ukus nije bio dovoljno dobar. Taj talenat prepoznao je Valladolid, te ga kupio 1987. godine kao 19-godišnjaka, tu se Hierro ustalio u standardnoj momčadi Valladolida i za dvije godine u tome klubu odigrao čak 58 utakmica i bio je strijelac dvaju pogodaka. 1989. godine uslijedio je transfer u veliki Real Madrid, niko nije mogao očekivati da će se od jednog prosječnog igrača Valladolida razviti jedan od najboljih igrača u Real Madridovoj povijesti. Odmah u svojoj prvoj sezoni u kraljevskom klubu odigrao je čak 37 utakmica u svim takmičenjima i postigao solidnih 7 golova. Tada ga je Radomir Antić u to vrijeme trener Real Madrida uporno forsirao u prvoj postavi, te je Hierro vjerovali ili ne u prve tri godine u Real Madridu na poziciji štopera zabio čak 44 gola, te godine je sa Realom osvojio svoj prvi trofej – Primeru. Tjekom njegove karijere u Real Madridu sjajno se uklopio u par sa Manuelom Sanchisom te će naširoko biti u to vrijeme poznat taj štoperski par.

Na drugi trofej se čekalo do 1995. godine, tada sjajna generacija u kojoj su izmeđuostalih igrali: Ivan Zamorano, Luis Enrique, Michael Laudrup, Raul, Amavisca i ostalih pokorila je Španjolsku. Dvije godine se trebalo čekati na novi trofej, u sezoni 1996/97 Hierro ponovo osvaja Primeru. Naredna 1998. godina jedna je od najljepših u njegovoj karjeri, tada je sa Realom osvojio Ligu prvaka, a biti će zapamćena njegova sjajna partija u finalnoj utakmici protiv Juventusa. Nova Liga prvaka – 2000 godine, Real Madrid je u finalu pobjedio Valenciju gdje Hierro nije niti imao značajnijeg posla s obzirom da je Real cijelo vrijeme napadao u toj utakmici. Ponovo Ligu je osvojio 2001. godine u toj sjajnoj generaciji sa Figom, McManamanom, Raulom, Cezarom i ostalima. A onda je usljedila njegova definitivno najbolja sezona u Realu, kao kapiten tima podigao je trofej namjenjen najboljoj Europskoj momčadi, u finalu protiv Bayera Fernando Hierro uz Zidanea i Raula Hierro je bio sigurno najbolji igrač na terenu. 2003. godine sa Realom osvojio je svoj posljednji trofej u Španjolskoj ligi, taj je Primera. Nakon toga Florentino Perez olako se riješio Fernanda Hierra i prodao ga je Al Rayyanu, te mu nije priređena nikakva ceremonija oprosta od navijača kluba. Jednu godinu se zadržao u Saudijskoj Arabiji, te naredne 2004. prešao u Bolton gdje je i završio karjeru. Da remiziramo: Fernando Hierro u 439 utakmica odigranih u Real Madridu postigao je nevjerojatna 102 gola! Što je najbolji prosjek u povijesti nogometa kada se radi o jednom obrambenom igraču, čak je u jednoj utakmici Hierro postigao i četiri gola!

Što se tiče njegove reprezentativne karjere istu je počeo kao 19-godišnjak u U-21 Španjolskoj selekciji gdje je u 5 utakmica postigao 2 gola. Naredne 1990-te prebačen je u prvi tim Španjolske reprezentacije te bio jedan od ključnih karika Španjolske reprezentacije na internacionalnom planu svih tih godina igrao je na tri svjetska šampionata i na dva Europska prvenstva. Svoju kapitensku traku u reprezentaciji dobio je 1998. godine kada se od nogometa oprostio Andoni Zubizerreta. U 89 nastupa za Španjolsku reprezentaciju postigao je sjajnih 29 golova. Danas je Hierro sportski direktor Španjolske nogometne reprezentacije. Kada se sve sabere i oduzme Fernando Hierro u svojoj profesionalnoj karijeri odigrao je čak 545 utakmica i postigao 108 golova, što je najbolji prosjek ikada za jednog obrambenog igrača.

Post je objavljen 19.02.2010. u 12:28 sati.