Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gospa-moja

Marketing

UZMI SVOJ KRIŽ I KRENI ZA ISUSOM



Pred nama je korizma. Razmišljajmo u ovoj korizmi o Isusu i njegovom križu, o svim križevima koje nam je Isus dao i kako ih mi nosimo. Isus nam i ove korizme poručuje: »Hoće li tko za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom.« Ljudski život prate razni križevi, patnje i bolesti. Upitajmo sebe kako se nosimo s tim ?

Korizma je vrijeme priprave za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Vrijeme korizme je pokorničko vrijeme, vrijeme trpljenja, kajanja,molitve i posta. Liturgijska boja je ljubičasta. Jedna od bitnih oznaka korizme jei križni put ili kako to narodno znamo reći-put križa. Križni put kojim je Isus hodio za naše spasenje nalazi se u Jeruzalemu, odS tjepanovih vrata u čijoj blizini stoji Antonijev zamak, palača rimskog upravitelja Poncija Pilata (odakle je Isus krenuo prema Golgoti) pa sve do crkveI susova ukopa na brdu Golgoti (gdje je Isus bio raspet). Taj put, po imenu Viadolorosa, jedan je od najvećih doživljaja za sve hodočasnike koji dolaze u Svetu zemlju.U 14. stoljeću franjevci su taj put označili sa 14 postaja koje su utemeljene na Evanđelju i opisu Kristove muke. Nakon križarskih ratova taj se običaj i ta pobožnost proširila po cijeloj Europi te kršćani koji nisu mogli hodočastiti uSvetu zemlju počinju barem simbolično obilaziti Kristov križni put kroz tu pobožnost. I u našim se crkvama do danas zadržala pobožnost križnog puta kroz 14 postaja.

Neka nam ovo korizmeno vrijeme bude prožeta molitvom ,pobožnošću križnoga puta, redovitom nedjeljnom svetom Misom, postom i nemrsom, čitanjem Biblije i odricanjem u korist potrebnih, temeljitom i skrušenom ispovijedi i obraćenjem.



Obećajmo da ćemo se ove korizme odreći barem jedne sitnice i to namijeniti za one koji nemaju. Obećajmo da ćemo ovu korizmu razmišljati o Kristovoj muci, o konačnom sudu, raju, čistilištu i paklu. Obećajmo da ćemo ovu korizmu temeljito i detaljno ispitati svoju savjest. Obećajmo da ćemo ovu korizmu pristupiti skrušenoj i valjanoj svetoj ispovijedi. Obećajmo da ćemo ovu korizmu učiniti nešto za svoje spasenje. Dočekajmo ovaj Uskrs drugačiji, postanimo bolji prema drugima i prema sebi, učinimo bar jednu dobru stvar.

Post je objavljen 18.02.2010. u 20:08 sati.