Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 172 ) - Josipović zahvalio Mesiću, sjetio se i Tuđmana

1200 UZVANIKA

Pred prepunim Trgom Svetog Marka, kao i pokrajnjim ulicama, novi hrvatski predsjednik položio je zakletvu i završio riječima ''Tako mi Bog pomogao''.

Točno u podne, nakon pucnja Gričkog topa, inauguracija je mogla početi. Naime, tada je sa svojom obitelji novi hrvatski predsjednik Ivo Josipović stigao na Trg Sv. Marka, te je bio spreman za inauguraciju. Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, koja je imala veću tremu nego novi predsjednik Republike Hrvatske, pozvala ga je da prisegne tradicionalnom prisegom:

''Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.

Kao hrvatski državni poglavar:
- držat ću se Ustava i zakona
- brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske
- bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti
- čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao.''

''Svatko od nas mora mijenjati sebe''

Nakon prisege novi hrvatski predsjednik potpisao je izjavu,a zatim nakon čestitke predsjednice Ustavnog suda i objave da on stupa na dužnost 19. veljače održao inauguracijski govor.

- U izbore za predsjednika Republike krenuo sam s vizijom europske, prosperitetne Hrvatske, a ključni izvor moje motivacije bila je pravda, moralna i pravna podloga za novo i bolje društvo. Ostvarili smo državu, ali su pravda i pravednost vrijednosti koje tek trebamo pronaći u njihovoj punini - početne su riječi inauguracijskog govora Ive Josipovića.

Josipovićev govor prekidan je pljeskom, a posebno na riječi: ''Ne smijemo se bojati, ne smijemo šutjeti, ne smijemo okretati glavu! Hrabrost je ta koja pobjeđuje nepravdu, koja ostvaruje bolje, pravednije društvo.''

-U ovom svečanom trenutku, prije svega, sjećam se svih časnih ljudi koji su se borili, a mnogi i poginuli, za slobodnu i pravednu Hrvatsku. Njima dugujemo našu vječnu zahvalnost - Josipović u svom govoru nije zaboravio nikoga, a posebno se zahvalio predsjedniku Stjepanu Mesiću, pohvalivši njegov rad, te se prisjetio i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana rekavši kako se Hrvatska pod njegovim vodstvom izborila za neovisnost.

Josipović je rekao i: ''Nije samo riječ o tome da moramo mijenjati zakone i donositi nove ili bolje. Riječ je o tome da svatko od nas počne mijenjati sebe. Temelj pravde uvijek smo mi sami, jer je svatko od nas taj koji svojim ponašanjem stvara ili negira pravednost.'', a zatim je dodao: ''Došlo je vrijeme da se Hrvatska preispita i odlučno promijeni ono što je pogrešno, ono što ljude čini nejednakima, što ih dijeli i ponižava.''

Novi hrvatski predsjednik kroz svoj govor je obuhvatio i korupciju i kriminal kao aktualne probleme, te gospodarsku krizu rekavši kako se u Hrvatskoj sada proizvodi manje nego prije Domovinskog rata. Na kraju svog govora Josipović je naglasio kako sadašnje generacije nemaju pravo ostavljati probleme generacijama koje dolaze.

Nakon završenog govora i nastupa zbora ''Ivana Gorana Kovačića'' uslijedile su čestitke, a Josipoviću su čestitali čak i njegovi protivnici na izborima, te bivši premijer Sanader, za kojeg se dugo nagađalo da li će doći, a koji je dočekan uzvicima ''Lopove'', kao i mnogi drugi ugledni uzvanici. Predsjednik Mesić sa svojom suprugom Milkom čestitao je svom nasljedniku, kao i premijerka Kosor, a zatim su se uputili u palaču Dverce na ručak.

Više pogledajte na Tinolovka-news.

FOTO ZAPIS:


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket




Post je objavljen 18.02.2010. u 19:08 sati.