Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Zaokret u ratu protiv Talibana

Piše Žorž Crmarić

Oprezniji analitičari stavili bi znak pitanja na kraju ocjene da zarobljavanje drugog čovjeka afganistanskih talibana predstavlja zaokret u borbi protiv militantnih muslimanskih fundamentalista. No, ne radi se o preuranjenom slavljenju sloma talibanskog pokreta Afganistana, nego o konstataciji da je uhvaćen glavni zapovjednik oružanih snaga Talibana - Mula Baradar.

S obzirom da je dugogodišnji čelnik tog pokreta (točnije, paralelne vlasti u plemenski rascjepkanoj državi) Mula Omar prije duhovni a puno manje vojni vođa talibana, hvatanje Mula Baradara faktički označava neutraliziranje glavnog operativnog zapovjednika pokreta. Zarobljavanje se vremenski podudara s vojnom operacijom petnaestak tisuća američkih marinaca, pripadnika NATO snaga i afganistanske vojske protiv talibanskog uporišta u pokrajini Helmand.

Oni koji umanjuju značaj Baradarovog zarobljavanja podsjećaju na decentraliziranost cijele organizacije Talibana u Afganistanu. Dodaju da se slično događalo i s talibanima u Pakistanu – bez težih posljedica po pokret. U siječnju je, naime, u napadu američke bespilotne letjelice ubijen vođa pakistanskih talibana Hakimullah Mehsud. Njegov prethodnik Baitullah Mehsud također je ubijen u napadu bespilotnih letjelica. Nijedan od tih događaja nije doveo do rasula – dapače, ofenzive i samoubilački napadi pakistanskih talibana su pojačani.

Ono što, međutim, u prašumi nepoznanica oko talibanskih pokreta s obje strane stotine kilometara duge afganistansko-pakistanske granice ne može biti osporavano jest da bez tijesne suradnje američke i pakistanske tajne službe ne bi moglo doći do hvatanja Mule Baradara. A ta je suradnja ne samo korisna, nego je ključna i do sada je bila tema oštrih prijekora koje je Washington upućivao Islamabadu zbog navodne nespremnosti da se obračuna s teroristima na svom teritoriju.

Još jedna moguća posljedica zarobljavanja Mula Baradara je povećanje izgleda na otvaranje dijaloga između umjerenijeg krila talibana i vlasti Hamida Karzaija (koja ne bi dugo opstala bez nazočnosti međunarodnih snaga). I sam Mula Baradara je, prema tvrdnjama nekih saudijskih medija, prije par mjeseci sudjelovao u sličnim pregovorima koje je u Dubaiju organizirala Saudijska Arabije.


Post je objavljen 16.02.2010. u 21:39 sati.