Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rant

Marketing

SFera u Profilu : „Sjaj“ i „42 Pročitaj i daj dalje“


U četvrtak, 18. veljače 2010, u 19h, SFera i Profil Megastore pozivaju vas na predstavljanje novih knjiga dvaju znamenitih hrvatskih žanrovskih autora, Tatjane Jambrišak i njezine zbirke "Sjaj" te Darka Macana i njegove zbirke "42 Pročitaj i daj dalje" koje će se održati u prostorijama Profil Megastorea (Bogovićeva 7, Zagreb).

Sjaj
"Sjaj" je nova zbirka poetsko-fantastičkih tekstova Tatjane Jambrišak, čije smo znanstveno-fantastične pjesme, lirsko-svemirske crtice i blogerske kratke tekstove već imali prilike čitati prije nekoliko godina u zanimljivom troknjižju - "Slova iz snova", "Blogomdana", "Nikad bivša" - nagrađenom nagradom SFERA za poeziju. U ovoj zbirci Jambrišak nam sigurnim izrazom i vještim jezičnim preokretima otkriva nove svjetove, skladne kozmičke slike i prave poslastice esefičnih stihova.

Tatjana Jambrišak nije samo autorica žanrovske poezije već je i jedna od najaktivnijih urednika koji se u Hrvatskoj bave znanstvenofantastičnim i fantastičnim pjesništvom. Naime, pod njezinom uredničkom palicom poezija je našla svoje mjesto i u SFeraKonskim zbirkama domaće znanstvene fantastiku u kojoj tradicionalno prevladavaju kratke priče. Njezine blogove možete pronaći na cudesnibrijeg.blog.hr i slovaizsnova.blog.hr, a po nickom CrystalClear potražite je na Iskrici.


42
Zbirka "42 Pročitaj i daj dalje" nastala je u posljednje 42 godine života kultnog stripaša, SF autora, urednika i pisca za djecu Darka Macana. Objavljena je u, kako Macan opisuje, "dvoličnoj" zbirci dvostruka naslova: knjiga se naime čita s dvije strane (flip), pa se s jedne strane čitaju SF tragedije ("42"), a s druge SF komedije ("Pročitaj i daj dalje"). Da li je tu kraj dvoličnosti ovog Macanovog djela saznat možete samo – čitajući.

"Riječ je o zbirci četrdeset i dvije SF priče nastale tijekom moje prve četrdeset i dvije godine te nazvane 42. Svakome tko čita SF, jasno je zašto je 42 mitski broj. A je li mi ta godina donijela neke odgovore ili samo nova pitanja, saznat ću valjda tijekom iduće četrdeset i dvije", izjavio je Darko Macan koji blogerima nije nepoznat: njegovi su Blogov kolac i Qstrip blog, a danas ga možete pronaći na www.darkomacan.hr

Nezgodna pitanja i škakljive ultimatume u okviru razgovora o znanstveno-fantastičnoj poeziji i simbolici broja 42 u žanru i životu Darka Macana u okvire SFere u Profilu ovom iskusnom žanrovskom spisateljskom dvojcu postavljat će Ana Đokić, koja je s njima radila dugi niz godina i kao autorica i kao urednica.

Post je objavljen 24.04.2009. u 08:09 sati.