Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Uhvaćen mula Baradar, drugi čovjek talibana

Američke i pakistanske tajne službe potvrdile su zarobljavanje jednog od jačih talibanskih zapovjednika u združenoj operaciji u gradu Karachi, objavio je u ponedjeljak New York Times.



Označen kao jedna od najznačajnijih talibanskih figura od početka rata u Afganistanu prije osam godina te direktni suradnik talibanskog osnivača Muhammada Omara , mula Abdul Ghani Baradar je uhvaćen prije nekoliko dana u Karačiju i trenutno se nalazi u pakistanskom pritvoru dok američki dužnosnici provode ispitivanje.

Zarobljavanje mule Baradara zasigurno će podići moral više od 15 tisuća britanskih, američkih i afganistanskih vojnika uključenih u kopnenu i zračnu ofenzivu protiv talibana u središtu pokrajine Helmand . Baradar je bio bliski suradnik i vođe al-Qa'ide , Osame bin Ladena, prije napada na Sjedinjene Američke Države, 11. rujna 2001. godine kada su srušeni tornjevi blizanci Svjetskog trgovačkog centra.

Neimenovani američki vojni dužnosnik istaknuo je kako se nadaju da će Baradarovo zarobljavanje voditi i do drugih važnijih talibanskih vođa.
Times ističe kako je Baradar uhvaćen još u četvrtak, no Bijela je kuća odgodila objavljivanje kako se potencijalne informacije ne bi kompromitirale.
Iako nije poznato surađuje li Baradar s pakistanskim i američkim istražiteljima, poznato je kako su neke njegove informacije otkrile druge važnije figurne u talibanskoj hijerarhiji. Amerikanci se nadaju kako će ih Baradar odvesti do mule Omara, jednookog vođe talibana.

Talibani su demantirali Baradarovo hvatanje te naglašavaju kako se ne radi o ničem drugom već glasini. "Nije uhvaćen. Žele proširiti glasinu ne bi li skrenuli pažnju javnosti sa svojih poraza u Marjah u te uveli pomutnju" objasnio je za Reuters talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid.


Post je objavljen 16.02.2010. u 11:27 sati.