Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO zadovoljan razvojem ofenzive Muštarak

Najambicioznija dosad poduzeta ofenziva NATO-a protiv afganistanskih talibana ušla je u nedjelju u drugi dan, a njezini su zapovjednici izrazili zadovoljstvo njezinim dosadašnjim tijekom. Oko 12,5 tisuća savezničkih vojnika, predvođenih američkim marincima, i 2,5 tisuće afganistanskih snaga krenulo je u noći na subotu u ofenzivu na grad Mardžu, talibansko uporište u zloglasnoj pokrajini Helmandu, na jugu Afganistana.



Dosad je akciji ubijeno 27 talibanskih boraca i dvojica stranih vojnika, američki i britanski. Otpor savezničkim snagama zasad je minimalan. Zapovjednici NATO-a "jako su zadovoljni" odvijanjem operacije nazvane Muštarak (zajedno), izjavio je u Londonu general Gordon Messenger, glasnogovornik britanske vojske, koji je dodao da je to i stajalište američkih visokih dužnosnika. Međunarodne snage ušle su u Mardžu, osigurale strateške objekte i za sada su naišle samo na minimalan otpor, zaključio je general Messenger.

Glasnogovornik američkih marinaca Josh Diddams rekao je da se u Mardži pretražuje kuća po kuća, a talibani sporadično pružaju otpor iz "džepova" u gradu. Afganistanski ministar obrane Rahim Vardak izjavio je da je u području ostalo nekoliko stotina talibanskih boraca, a ostali su pobjegli prije početka operacije, najavljene tjednima unaprijed.

Riječ je o najopsežnijoj akciji ovoga tipa otkad je američki predsjednik Barack Obama u prosincu prošle godine najavio slanje oko 30.000 dodatnih američkih vojnika u Afganistan tijekom 2010. godine. Svrha takvoga poteza bila je preokret ratnih zbivanja u Afganistanu u trenutku kada su se talibanski napadi intenzivirali. Muštarak je prva faza operacije širokih razmjera čiji je krajnji cilj dovođenje na vlast legitimnih afganistanskih vlasti u pokrajinu Helmand, glavno uporište ekstremista i područje, u svijetu poznato kao "glavno uzgajalište" opijuma, od čije prodaje veliku korist imaju upravo talibani. U operaciji sudjeluju američki, britanski, kanadski, danski, estonski i afganistanski vojnici.

Nažalost, dvanaest civila ubijeno je u raketnim napadima NATO-ovih i afganistanskih vojnih snaga, u sklopu velike ofenzive na jugu Afganistana, gdje se nalazi talibansko uporište, izvijestili su u nedjelju iz NATO-a. "Dvije su rakete, čiji je cilj bilo talibansko uporište u Mardži, eksplodirale na oko 300 metara od željenog cilja, pri čemu je u regiji Nad Ali smrtno stradalo 12 civila", izvijestio je je NATO.

"Vojni zapovjednik ISAF-a, američki general Stanley McChrystal javno se ispričao afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju za slučajno izazvanu nesreću", stoji u priopćenju. "Duboko žalimo što su, u sklopu naših zajedničkih vojnih napora, izgubljeni nedužni životi. Učinit ćemo sve što možemo da bismo u budućnost izbjegli slične incidente", stoji u McChrystalovu priopćenju.

I predsjednik Karzai izrazio je duboko žaljenje zbog incidenta te pozvao NATO da ubuduće bude oprezniji tijekom ofenzive kako bi se poštedjeli životi civila kao kolateralnih žrtava. Doznavši informaciju o pogibiji 12 civila, predsjednik je naredio da se provede istraga.

Post je objavljen 15.02.2010. u 09:11 sati.