Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/realmadridbernabeu

Marketing

Dan za legende... Fernando Redondo

Image and video hosting by TinyPic
Za Fernanda Redonda se smatra da je bio najbolji veznjak svoga vremena, te da je možda i najbolji nogometaš ikada na poziciji defanzivnog veznog. A kakav je talenat bio u svoje vrijeme dokazuje činjenica da je svoj debi u profesionalnoj momčadi Argentinos Juniorsa ubilježio sa 16. godina...

Fernando Carlos Redondo Neri kao djete obožavao je nogomet, te ga je kao i večina Argentinske djece počeo igrati na ulici, da bi ga kasnije otac odveo na testiranje u omladinsku školu Argentinos Juniorsa u koju je primljen. Već tada je Redondo pokazivao veliki talenat i raskoš u svojoj igri, a svoj debi ubljiežio je sa 16. godina! Nakon 5 provedenih godina u Argentinskoj ligi usljedio je angažman u Primeri, 1990. godine Fernando Redondo prešao je u Tenerife gdje je za četiri godine provedene u tome klubu u 103 utakmice zabio 8 golova. Po narudžbi sjajnog skaut-trenera i bivšeg igrača Real Madrida, Jorgea Valdana, Redondo u ljeto 1994. godine seli u najveći klub na svijetu - Real Madrid za današnjih 3,5 milijuna eura. Ključne godine svoje karjere proveo je upravo u Real Madridu s kojim je uspio osvojiti dvije Lige (1995 i 1997 godine) te dvije Lige prvaka (1998 i 2000). Upravo tjekom 2000. godine Redondo je samo potvrdio svoj kvalitet i pokazao da je definitivno najbolji igrač ikada na svojoj poziciji, naime, u četvrtfinalu Lige prvaka, sastali su se Real Madrid i Manchester United, u prvom susretu na Benrnabeuu rezultat je bio 0-0, te se činilo da će Real ostati tu gdje i stao. No zahvaljujući upravo Redondovoj intaligenciji Real Madrid je prošao dalje. Svima će ostati u sjećanju onaj njegov prodor na Old Traffordu kada je prošao cijelu obranu Manchestera te dodao Raulu kojemu nije bio problem poslje takvog maestralnog poteza poslati loptu u mrežu.

Tada je Redondo proglašen igračem utakmice, a Sir Alex Ferguson trener Manchester Uniteda nakon te utakmice rekao je: "Što taj čovjek ima u nogama? Magnet?" - Nakon što je sa Realom 2000. osvojio Ligu prvaka gdje je Madrid pobjedio Valenciu 3-0 imenovan je za najkorisnijeg igrača tog takmičenja. Nakon njegove uistinu blistave, sjajne karjere u Real Madridu prešao je u Milan u veoma kontroverznom transferu za nekih 11 milijuna eura, što je navijače Real Madrida dovelo u očaj. A nakon samo tri minute odigrane u dresu Milana povreda ga je izdvojila sa nogometnog terena dvije i pol godine! Budući da nije bio u mogućnosti da igra za 2 i pol godine zbog problema s koljenom dosljedan, svake godine mu je se odbijalo od plaće čak 2,5 milijuna eura, pa mu je uprava Milana čak i pokušavala oduzeti kuću, auto - koji mu je klub dao, što prikazuje nevjerojatno glupu etiku prema određenom igraču, možda i najgluplju u povijesti profesionalnog sporta. 2004. godine Redondo u dobi od 34. godine napokon se oprašta od nogometa nakon što je ponovo zadobio ozljedu koljena. Nakon odlaska u mirovinu, preselio se natrag u Buenos Aires kako bi bio bliže svojoj obitelji.

Naravno Fernando Redondo je bio i neizostavna karika kod svih Argentinskih trenera. Redondo je igrao 29 puta za nacionalni dres te se jednom upisivao u strijelce. Većinu svojih nastupa za Argentinu ubilježio je u peridodu od 1992-1994 kada je trener Argentine bio Alfio Basile. Prije toga kružile su priče da je Redondo odbio poziv za nastup na Svjetskom prvenstvu 1990. godine, no na kraju je istina izašla na vidjelo te je utvrđeno da tadašnji Argentinski selektor Carlos Bilardo Salvador nije htio pozvati Redonda jer je prema njemu igrao 'ultra zatvoreno'. Nakon toga odigrao je svoj prvi meč za Argentinu (18. lipnja 1992) u pobjedi Argentine nad Australiom 2-0. 1994. zasjao je na Svjetskom prvenstvu, ne samo on nego i cjela reprezentacija, te se činilo da će baš oni postati prvaci svijeta ali, nakon što je Diego Maradona je izbačen sa takmičenja nakon doping-testa, gdje je isti bio pozitivan, sam Redondo nije mogao nikako pomoći reprezentaciji da napravi nešto veće. 1998. godine trener Argentinske reprezentacije bio je Daniel Passarella, a vjerovali ili ne Fernanda Redonda u tim nije htio pozvati zbog preduge kose koju je on nosio - te je nakon toga ponovo odbijao da se ošiša. Godine 1999, kada je Argentinu trenirao Marcelo Bielsa, Redondo je bio pozvan u reprezentaciju za dvije prijateljske utakmice protiv Brazila i Meksika, te je na obje utakmice je bio igrač utakmice, u toj utakmici protiv Brazila markirao je Rivalda te je taj drugi potpuno bio odjsečen iz igre. Koliko je Fernando bio velik igrač potvrđuju riječi Fabia Capella koji je jednom prilikom rekao: "Fernando Redondo je taktički savršen igrač".

Post je objavljen 13.02.2010. u 22:46 sati.