Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Janukovič okreće leđa NATO-u

Ukrajinci bi Rusima mogli omogućiti korištenje luke Sevastopolj u kojoj je stacionirana Crnomorska flota i nakon dogovora o njezinu povlačenju odande tijekom 2017., kazao je u nedjelju za rusku televiziju novoizabrani predsjednik Viktor Janukovič.



Također je izjavio kako tijekom svog predstojećeg mandata namjerava poboljšati odnose s Rusijom kada je riječ o transportu plina te da se namjerava angažirati na oživljavanju ideje o plinskom konzorciju, koji bi Moskvi omogućio zajedničko upravljanje ukrajinskim plinom.

Ukrajina u potpunosti ovisi o ruskoj energiji sve dok Moskva drži svoju flotu u Sevastopolju, što je jedna od njezinih zadnjih baza u inozemstvu, vjerujući kako je to svojevrsno jamstvo da se Kijev neće pridružiti NATO-u, čega su se Ukrajinci pribojavali dok je predsjednik države bio prozapadnjački orijentiran predsjednik Viktor Juščenko.

"Moramo obnoviti prijateljsku strategiju odnosa s Rusijom i raditi na dobrobit obiju zemalja", rekao je Janukovič, dodavši kako nije isključio da će Crnomorskoj floti biti omogućeno korištenje luke Sevastopolj i nakon 2017.

Post je objavljen 13.02.2010. u 20:01 sati.