Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Varšavska: dođite svi - živi zid protiv bagera!

Uspjeh jučerašnjeg prosvjeda alarmirao je anadležne na hitnu akciju. U 4:02 primio sam SMS poruku "počelo nasilno uklanjanje kontejnera u Varšavskoj, doćite svi tko može". Taman sam bio legao, ali još nisam spavao. Nisam mogao odmah krenuti, daleko sam od centra i nemam auto. Slijedila je poruka da aktivisti prave živi zid na oba izlaza iz Varšavske. Spominju interventnu policiju. Ne znam sad što se događa, telefonirat ću. Poslao sam poruke na srelevantne facebook grupe, bit će netko budan i pročitati, pa možda dođe.

Ovo je akcija građanskog neposluha. Tko je budan i blizu, neka dođe. Vidjet ćemo što će se danas tijekom dana događati. Kontejnere možda i mogu ukoniti - ali sad je uistinu vrijeme, da živi zid spriječi kopanje Varšavske!

Posljednje vijesti (4:55): Interventna policija pohapsolial je sve koji su bili u kontejnerima. Kontejnere su podigili na kamion, ali još stoji tamo, jer aktivisti tijelima blokiraju izlaze iz Varšavske. Ogradili su prostor na kojem su bili kontejneri žutom trakom. Tomislava Tomaševića - Senfa, predsjednika Zelene akcije, koji je ušao u taj prostor, četvorita specijalaca su zgrabili i odnijeli. Kip trojanskog kojanja, koji je tu stajao od jučerašnjeg prosvjeda, razbili su.

Okupili su se aktivisti iz prve ekipe za hitne intervencije. Formirali su živi zid na izlazima iz Varšavske, svojim tijelima ne dozvoljavaju izlaz kamiona. Danas se pozivaju svi aktivisti da dođu tijekom dana i da sudjeluju u živom zidu, koji će trebati stalno održavati, da se ne dozvoli početak radova.

Ovo je akcija građanskoga neposluha protiv bahate vlasti koja radi protiv javnog interesa. Sudjeluj! Dođi u Varšavsku. Širi informaciju dalje.

Ja ću još malo slati informacije okolo, pa onda idem i ja tamo. Tramvaji već voze.

_____________________


Udruga "Zajednica Humanitas"
Zagreb, Ulica breza 38a
tel: 091/29-12-535

UB: ZH-IP-10-02/01

Srijeda, 11. veljače 2010.
sati: 05:30 ujutro

GRAĐANI PROTIV NELEGITIMNE PROFITERSKE MOĆI U VARŠSAVSKOJ

Informacija i poziv za medije i javnost


Jučerašnji izvanredno uspjeli prosvjedni skup, na kojem se usprkos snijegu okuplo 4000 ljudi i poslana jasna poruka bahatim moćnicima da ne mogu više raditi štoim se prohitje na štetu interesa građana i naroda, doveo je do brze, panične intervencije. Noćas oko četiri sata pojavila je u Varšavskoj ulici interventnap policija. Pohapšeni su svi, koji su bili u kontejnerima, dežurajući u tom trenutku, čuvajući javno dobro od suravih privatnih profiterskih interesa. Prostor je okružen trakom kao mjesto zločina. Tomislava Tomaševića Senfa, predsjedika Zelene akcije, koji je ušao u prostor, zgrabilo je četvero policajaca i odnijelo. Kip trojanskog konja je razbijen. Kontejneri su ukrcani na kamione. Međutim, kamioni sada ne mogu napustiti Varšavsku. Oni aktivisti, koji su se na prvi poziv okupili, blokirali su svojim tijelima izlaze iz Varšavske ulice.

Aktivisti će ostati tamo i svojim tijelima spriječavati ulazak u prostor bagera, koji trebaju započeti divljački posao uništavanja ulicze za privatnikovu dobrobit. Ovo je akcija građanskoga neposluga, akcija za održavanje osnovnih načela legaliteta. Danas se sastaje i gradska skupština, na kojoj će se o situaciji s bivšim "Cvjetnim prolazom" diskutirati.

Zastupnici privatnih interesa, na čelu s trenutnim gradonačelnikom grada Zagreba, djeluju u panici, svjesni da im pijesak njihove moći klizi kroz prste pred prkosom onih, koje su smatrali ovcama za manipuliranje i za šišanje. Građanima je dosta, narodu na čijoj grbači žive i kojeg pljačkaju je dosta njihove bahatosti. Tijekom dana, aktivisti će dežurati i održavati živi zid, spriječavajući bilo kakve radove.

Udruga "Zajednica Humanitas" daje punu podršku ovoj akciji, koja je u skladu s osnovnim odrednicama sekularnog humanizma: borbe za demokraciju, ljudska prava i slobode, za načelo legaliteta nasuprot manipulacijama lažnom legalnošću samovoljnih odluka gradonačelnika i njegove klike.

Pozivamo sve građane da se odazovu u živi zid, da dalje šire informaciju i da na druge načine podržavaju ovu akciju građanskoga neposluha, za spriječavanjae divljaštva danas, za nadu u bolje sutra.

Pozivamo medije da događanja poprate i da objektivno informiraju javnost.

Pozivamo zastupnike gradske skupštien grada Zagreba da stanu na stranu naroda, koji ih je izabrao.

Zoran Oštrić
koordinator udruge "Zajednica Humanitas"



Post je objavljen 11.02.2010. u 05:02 sati.