Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Baltičke države zabrinute prodajom francuskog ratnog broda

Želja Rusije da od Francuske kupi ratni brod iz klase Mistral "načelno je pozitivno prihvaćena" i sada je potrebno nastaviti pregovore o detaljima, priopćilo je u utorak francusko ministarstvo vanjskih poslova. "Rusija je u tri europske zemlje, među kojima je i Francuska, uputila zahtjev za nabavom ratnih brodova", kazao je glasnogovornik Quai d'Orsaya Bernard Valero.



Na upit da komentira negodovanje baltičkih država, ogradio se izjavom da "smo svi članovi istog saveza", aludirajući na NATO. Mistral, drugi najveći ratni brod u francuskoj floti, dug je 200 metara. Radi se o amfibijskom, jurišnom brodu koji može prevesti do 900 komandosa, helikoptere i tenkove, a opremljen je i bolnicom.

Baltičke države izrazile su u utorak zabrinutost ruskim planovima nabave naprednog francuskog ratnog broda rekavši da to može smanjiti njihovu sigurnost. Sjedinjene Države su u ponedjeljak rekle da istočnoeruopski saveznici NATO-a i Gruzija imaju dobar razlog biti uznemireni tom prodajom koju je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy branio u razgovorima s ministrom obrane SAD-a Robertom Gatesom. Tri bivše sovjetske baltičke republike, koje su članice NATO-a i Europske unije od 2004., zabrinute su zbog Rusije, a njihovi odnosi s Moskvom su u rasponu od pragmatičnih do zategnutih, kao u slučaju Estonije.

Rusija je od Francuske željela kupiti 21.300 tona težak nosač helikoptera kako bi modernizirala svoju opremu koja se tijekom petodnevnog rata s Gruzijom 2008. pokazala kao zastarjela. Francuska je u ponedjeljak objavila da je prihvatila prodaju broda Rusiji.

Latvijski ministar obrane Imants Liegis agenciji Reuters je rekao da je njegova država zahvalna Francuskoj na vojnoj suradnji i napomenuo da francuski zrakoplovi patroliraju nad Baltičkim morem. "No, istovremeno, Latvija je doista zabrinuta da bi to moglo negativno utjecati na sigurnosno stanje u regiji...", rekao je Reutersu na pitanje o sporazumu.

Ministrica obrane Litve Rasa Jukneviciene u izjavi Reutersu poslanoj putem elektronske pošte rekla je da se nada da će se o tom pitanju raspravljati na idućem sastanku ministara obrane Europske unije u Španjolskoj. "Odluka o izvozu napredne ofenzivne vojne opreme Rusiji pokazuje da Francuska ima posebno povjerenje u Rusiju", rekla je. "Ja pozivam Rusiju da ima isto povjerenje u NATO i prestane smatrati NATO sigurnosnom prijetnjom, kako ga je Rusija identificirala u svojoj novoj vojnoj doktrini", dodala je.

Estonski podtajnik za politička pitanja Harri Tiido rekao je da su razgovori o ratnom brodu vođeni netransparentno. "Drugo, ako se sporazum provede, vrlo vjerojatno neće doprinijeti sigurnosti, primjerice u našoj regiji u slučaju da će brod imati bazu u Baltičkom moru", dodao je.

Post je objavljen 10.02.2010. u 09:29 sati.