Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Snijegom blokirani Washington - između 'klime' i 'vremena'

Piše Bojan Klima

Washington se danas priprema za drugo snježno nevrijeme u posljednjih pet dana. Nakon što je prošlog vikenda napadalo oko 80 centimetara snijega, danas se predviđa novih 25 do 50 centimetara.

Kako javlja dnevnik Wall Street Journal snježna blokada glavnog grada Sjedinjenih Država obnovila je rasprave o globalnom zatopljavanju. Skeptici ukazuju da su rekordni snježni nanosi dokaz da je manje-više riječ o fantaziji eko-lobija, dok ekolozi ukazuju na dogotrajnije, višedesetljetne trendove koji ukazuju na više prosječne temperature i posljedice po okoliš. A meteorolozi novonastalu situaciju koriste da bi javnosti još jednom objasnili razliku između 'klime' i 'vremena'.

Bilo jedno ili drugo, činjenica jest da je prošlog vikenda više od 120 tisuća stanovnika washingtonske metroregije (koja je po broju stanovnika velika gotovo Hrvatska) bilo bez struje, a tisućama se ona niti danas nije vratila. Pokrajnje ulice u glavnom gradu SAD i dalje su gotovo neprohodne a gradske vlasti tvrde da će proći barem još jedan tjedan prije no što se situacija normalizira. Prema jednoj washingtonskoj televizijskoj postaji, četvrtina kamiona-ralica u glavnom gradu SAD je u kvaru. Agencija Associated Press javila je da je vožnja taksijem od grada do Nacionalnog aerodroma poskupila s oko 23 dolara na više od 115.

Uredi savezne vlade zatvoreni su drugi dan za redom, a tako će biti i sutra. U Washingtonu ne radi ogromna većina od oko 230 tisuća uposlenika savezne uprave. Svaki dan kada savezna vlada ne radi to porezne obveznike košta oko sto milijuna dolara. Senat Sjedinjenih Država jučer se sastao svega na nekoliko minuta, a Zastupnički je dom otkazao glasanja planirana za danas. Neki su školski okruzi već sada najavili da je nastava obustavljena za cijeli ovaj tjedan, sve do utorka 16. veljače, nakon državnog blagdana Predsjednikova dana.

List Washington Post predložio je u šali da bi glavni grad SAD trebao ove godine biti domaćin Zimskih olimpijskih igara, a ne Vancouver kojem – kako se čini - snijega nedostaje. Jedino bi se, piše Washington Post, za 'našu Olimpijadu' trebale uvesti nove discipline - 'hrvanje u snijegu', 'biatlon u čišćenju automobila', 'utrka u guranju zatrpanih terenskih vozila' te 'preskakanja bljuzgavice'.


Post je objavljen 09.02.2010. u 20:15 sati.