Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Ljubav se svemu nada! - Nova sisačka biskupija, Svjetski Dan bolesnika i dr.



Evo uz lijepa crkvena slavlja, upoznaje se domovina i druge zemlje, Crkva, drugi ljudi i vlastito srce...

Sve to mogu biti i hodočašća na neke posebne nakane...Tako smo nakon nedavnog sudjelovanja na ljubljanskom ređenju biskupa Stresa, uz naše kardinale, opet bili u sličnom društvu, ali ovaj put u Lijepoj našoj i novoj sisačkoj biskupiji, a ljubljanski nadbiskup nam je uzvratio posjet : ) Tako se grade dobrosusjedski odnosi i zajedništvo!
Vjerujem da će svečana sv. misa i završni blagoslov novog biskupa i još 30-ak hrvatskih i inozemnih biskupa, nadbiskupa i kardinala, te predstavnika drugih vjerskih zajednica, doista koristiti i donijeti posebne blagoslove, ozdravljenja i ostvarenja naših nakana, želja i molbi, a sve po Božjoj volji!

Sisačka biskupija

Ustoličenje biskupa Košića

Ljubav se svemu nada

Ovih dana sve vrvi od slavlja, obljetnica, godišnjica...Danas 65. godišnjica pogibje širokobrijeških fratara, i svečana sv. misa i tradicionalno druženje Širokobriježana u 18h u franjevačkom samostanu u Dubravi...

65. obljetnica u Širokom Brijegu

Istovremeno počinje i trodnevnica u katedrali, uoči Stepinčeva, i 50. godišnjice njegova preminuća...

Stepinčevo u katedrali

Slijedi blagdan Gospe lurdske:

Blagdan Gospe lurdske

Župa Gospe Lurdske

Lurd!

i Svjetski dan bolesnika...

Papina poruka

"Godišnjom proslavom Dana bolesnika Crkva, zapravo, želi probuditi snažnu svijest u crkvenoj zajednicu o važnosti pastoralne službe u velikom svijetu zdravlja, koja je sastavni dio njezina poslanja, jer je na tragu samog Kristova spasenjskog poslanja. On, božanski liječnik, "prošao (je) čineći dobro i ozdravljajući sve kojima bijaše ovladao đavao" (Dj 10,38). U tajni njegove muke, smrti i uskrsnuća, ljudsko trpljenje crpi smisao i puninu svjetla. U apostolskom pismu Salvifici doloris, sluga Božji Ivan Pavao II. ovako objašnjava tu zbilju: "Ljudsko trpljenje – pisao je – dostiglo je svoj vrhunac u Kristovoj muci. I istodobno ono je ušla u potpuno novu dimenziju i u novi red: vezano je uz ljubav…, uz onu ljubav koja stvara dobro, koja izvlači dobro također iz zla preko trpljenja, kao što je najviše dobro otkupljenja svijeta poteklo od Kristova križa i neprestano iz njega izvire. Kristov je križ postao izvor, iz kojeg izviru rijeke žive vode" (18).

Gospodin Isus na Posljednjoj večeri, prije nego će se vratiti Ocu, prignuo se da opere noge apostolima, anticipirajući najviši čin ljubavi na križu. S tom je gestom pozvao svoje učenike da uđu u istu njegovu logiku ljubavi koja se daje osobito najmanjima i najpotrebitijima (usp. Iv 13,12-17). Slijedeći njegov primjer, svaki je kršćanin pozvan, u različitim i uvijek novim okolnostima, u vlastitom životu provoditi u djelo prispodobu o dobrom Samarijancu, koji, prolazeći pored nekog čovjeka kojeg su razbojnici ostavili polumrtva uz put, "vidje ga, sažali se. Pristupi mu, opra mu rane uljem i vinom i zavi ih. Zatim ga stavi na svoje kljuse, odvede u gostionicu i preuze za nj brigu. Sutradan izvadi dva denara i dade ih gostioničaru: 'Brini se za nj – reče mu – pa ako što više potrošiš, ja ću ti na povratku platiti'" (Lk 10,33-35).

Na kraju prispodobe Isus kaže: "Idi pa i ti čini tako" (Lk 10,37). S tim se riječima obraća i nama. Potiče nas prignuti se nad rane tijela i duše tolike naše braće i sestara koje susrećemo na putovima svijeta; pomaže nam shvatiti da, Božjom milošću koju se prihvaća i živi u svakodnevnom životu, iskustvo bolesti i trpljenja može postati škola nade. I doista, kao što sam istaknuo u enciklici Spe salvi, "ne ozdravlja čovjeka izbjegavanje trpljenja, bijeg od boli, već sposobnost prihvatiti nevolje i sazrijevati u njoj, naći smisao po sjedinjenju s Kristom, koji je patnje podnosio s beskrajnom ljubavlju" (37).

Još o Svjetskom danu bolesnika

Marija - zdravlje bolesnih

A kako sam zadnjih dana svakodnevno na Rebru, znam da to tamo doista dobro rade na čelu sa župnikom sv. Barbare don Zdenkom Perijom, gdje osim svakodnevnih sv. misa u 17.30h, nedjeljom i u 9.30h, svakog prvog petka čak imaju i Klanjanje prije sv. mise - u 17h, i župnik nosi sv. Pričest u bolesničke sobe, onima koji to žele, a to je sigurno najbolja moguća okrepa:

Župa sv. Barbare i v. Zdenko Perija

"Religijske potrebe bolesnika i posjetitelja

Za vjernike katolike u bolničkom kompleksu na Rebru smještena je crkva Svete Barbare u kojoj se svakodnevno u 17:30 sati služi sveta misa. Bolesnici koji žele mogu posjetiti ili nazvati župnika radnim danom od 9:00 -12:00 sati. "



Post je objavljen 07.02.2010. u 01:36 sati.