Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

SAD podupire cjelovitost BiH no traži dogovor unutar zemlje

Sjedinjene Države nastavit će snažno podupirati teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Bosne i Hercegovine, no očekuju da se unutar te zemlje postigne suglasnost o reformama koje je nužno provesti kako bi se ubrzalo njezino približavanje euroatlantskim integracijama, istaknuli su protekli petak u Sarajevu američki senatori John MCain i Joseph Lieberman.

Dvojica istaknutih američkih senatora predvodila su izaslanstvo američkog Kongresa koje se u Sarajevu sastalo s članovima predsjedništva BiH te s ministrom obrane Selmom Cikotićem i zapovjednicima oružanih snaga BiH.

"SAD vjeruju da su europska perspektiva i euroatlantske integracije jedini siguran put za BiH no mislimo također kako je važno ne gubiti vrijeme na tom putu", kazao je McCain na konferenciji za novinstvo.

Kazao je kako je temeljna poruka što su je prenijeli bosanskohercegovačkim političarima bila ta da trebaju napokon sami postići dogovor o otvorenim pitanjima, bez obzira na približavanje izbora najavljenih za listopad.

McCain je potvrdio kako je međunarodna zajednica razočarana činjenicom da pregovori o reformama što su ih prošle godine vodili zamjenik američke državne tajnice James Steinberg i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt nisu uspjeli, no dodao je kako je tim prije veća odgovornost domaćih političara da sami postignu dogovor.

Senator Lieberman konstatirao je kako je jasno da Daytonski sporazum, iako je zaustavio rat, nije dokument koji je dovoljan da jamči budućnost BiH kao mirne i jedinstvene države.

"Etničke podjele moraju se prevladati a država ojačati kako bi se došlo do članstva u Europskoj uniji", kazao je Lieberman.

Po njegovoj ocjeni, skorašnji izbori predstavljat će važnu priliku za građane BiH da odluče o svojoj budućnosti odnosno hoće li zemlja ostati podijeljena ili će napredovati prema EU i NATO-u.

Lieberman je međutim trakođer istaknuo kako se mora promijeniti razlišljanje po kojemu do okončanja tih izbora nije moguće ništa učiniti.

Ovo je 1597. blog post na OPSA blogu

Post je objavljen 08.02.2010. u 07:30 sati.