Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

Vuk Jeremić: Mesićeva moralna težina ravna je nuli

Image and video hosting by TinyPic

Kontroverzni ministar vanjskih poslova Republike Srbije, Vuk Jeremić u emisiji RTS televizije govorio je o " stanju u regiji ", posebno se osvrnuvši na tri države, Hrvatsku, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu.


" Mesić zvecka oružjem "


Vuk Jeremić, na novinarsku zamolbu da prokomentira izjavu hrvatskog predsjednika o mogućoj " vojnoj intervenciji " u Bosni i Hercegovini, ukoliko bi takozvana Republika Srpska raspisala referendum o odcjepljenju, ponovio je svoju tezu kako se radi o " očitom zveckanju oružjem ".


- Nadali smo se oštrijoj reakciji Međunarodne zajednice na ovakvu vojnu prjetnju, međutim mislim kako su u Međunarodnoj zajednici zaključili kako se ne treba obazirati na izjave čovjeka koji nema više nikakvu političku ni moralnu težinu. Moralna težina odlazećeg hrvatskog predsjednika ravna je nuli - rekao je Vuk Jeremić.


" Mora se utvrditi tko je Francuska a tko Njemačka "


Emisija se dotakla i tužbe koju je Hrvatska pokrenula protiv Srbije, odnosno kontra tužbe koju je pak Srbija pokrenula protiv Hrvatske.


- Mi nismo imali izbora, nakon silnih razgovora došli smo do situacije da smo morali povući ovakav korak. Moramo graditi međusobnu suradnju u regiji, moramo biti kao Francuska i Njemačka, koje su u prošlosti vodile teške ratove a danas su te zemlje motor koji pokreće Europu. Ipak ja mislim da je to na neki način dobro, zbog povijesti, mora se utvrditi na kraju tko je u ovom ratu bila Francuska a tko Njemačka - između ostaloga spomenuo je ministar vanjskih poslova Srbije.


Očito kako Vuk Jeremić ne barata dobro povijesnom tematikom, u Drugom svjetskom ratu bilo je zločina na svim stranama, ali se vrlo dobro zna tko je zločine planirao, tko ih je reproducirao, a tko je pak zločin počinio u samoobrani.


Još bolje se zna da Francuske trupe nisu 1940. godine krenule prema Berlinu, nego je upravo bilo suprotno. Drugim riječima, Hrvatska vojska nije zauzela Niš, Srbija je na neki način anektirala Vukovar, Hrvatska nije granatirala Šabac, srpski zrakoplovi u nekoliko navrata napali su hrvatski glavni grad, Zagreb.


Kako Francuska nije anektirala Nunberg, tako ni Hrvatska nije pripojila Novi Sad, Srbija je pokušala anektirati takozvanu Republiku Srpsku, na neki način vodstvo " Republike Srpske ", uz prešutno odobravanje Beograda, nikada nije ni prestalo razmišljati o udruživanju sa Srbijom.


Spominjući genocid u Srebrenici, Jeremić je rekao kako se radi o najvećoj ljagi u novijoj povijesti Srbije, ali istodobno je odbio konkretno odgovoriti na novinarski upit je li se tu radilo o genocidu ili bi pak bila adekvatnija neka druga pravna formulacija. Vuk Jeremić, nastojeći umanjiti strahote u Srebrenici, krenuo je nabrajati mjesta na kojima su stradali Srbi u Bosni i Hercegovini.


Frustracije oko Kosova


Nezadovoljstvo Vuka Jeremića izazvala je izjava predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, koji je srpske napore da ospori nezavisnost Kosova nazvao " frustracijama ".


Kako neki mediji u Srbiji, ali i na Kosovu najavljuju mogućnost " Kosovske Oluje " prema sjeveru te države uz pomoć dijela Međunarodne zajednice, Jeremić je oštro osudio takva naklapanja.


- Ukoliko bi došlo do jednostrane akcije prema sjevernom dijelu Kosova to bi značilo kaos, ne samo na Kosovu i u Srbiji, već i u čitavoj regiji. Uostalom to je rekao i predsjednik Tadić nedavno u Ujedinjenim narodima.


Jeremić je najavio mogućnost kako bi Međunarodni sud pravde mogao dati mišljenje koje bi bilo pozitivno za Srbiju u svezi Kosova, a " kada se to dogodi onda krećemo u treću fazu koja bi trebala dovesti do nekog kompromisnog riješenja. ".


Tijekom emisije ministar vanjskih poslova Srbije dotakao se i mnogih drugih tema vezanih uz Hrvatsku, između ostaloga je naglasio kako je u Srbiji moguće vidjeti hrvatske proizvode koje reklamiraju najpoznatije srpske zvijezde dok to u Hrvatskoj sa srpskim proizvodima nije slučaj.


Dio emisije bio je posvećen " velikom jubileju " Demokratske stranke Srbije koja obilježava 20 godina od svog povratka u politiku.


Dio teksta sa:


http://www.tinolovka-news.com/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=5&Itemid=58



Post je objavljen 04.02.2010. u 12:09 sati.