Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Pentagon očekuje 18.000 vojnika u Afganistanu krajem proljeća

Američko ministarstvo obrane objavilo je u utorak da očekuje razmještaj 18.000 dodatnih američkih vojnika u Afganistanu do kraja proljeća, što je sporije od tempa koji je za slanje 30.000 pojačanja prvotno predvidjela Bijela kuća, izvijestila je u utorak TV mreža Fox News.

Razlog kasnijeg razmještaja pojačanja u Afganistanu je to što predsjednik Barack Obama nije želio skratiti vrijeme odmora postrojbi u SAD-u, navodi se u izvješću.

Do sada je 4.500 vojnika prebačeno u Afganistan, povrh 68.000 koliko ih je već u toj zemlji.

Pripadnici američke kopnene vojske imaju rotacije od godinu dana u ratnoj zoni i godinu dana kod kuće. Neimenovani visoki dužnosnik Pentagona kazao je kako bi jedini način da se razmjesti svih dodatnih 30.000 vojnika do 30. lipnja, bio da se dijelu njih skrati boravak kod kuće.

Obama je u govoru na vojnoj akademiji West Point u prosincu, najavio da će pojačanja biti u Afganistanu do 30. lipnja, no već je dan kasnije glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs produljio taj rok do kraja ljeta 2010.

Pentagon sada predviđa da će svih 30.000 vojnika moći prebaciti u Afganistan do kraja rujna.

Admiral Mike Mullen, zapovjednik američkog združenog stožera, u utorak je na saslušanju u Senatu rekao kako će idućih 12 do 18 mjeseci biti ključno da se zaustavi i preokrene zamah koji imaju pobunjenici u Afganistanu.

Buduća sigurnost Amerike "uvelike je ugrožena ako ne pobjedimo u ratovima koje vodimo" rekao je Mullen, ističući kako će "ishod današnjih sukoba oblikovati okružje globalne sigurnosti u desetljećima što dolaze".

Mullen je upozorio da su talibani napredovali puno dalje od svojih uporišta na jugu zemlje, te da sada imaju sve veći utjecaj u većini afganistanskih pokrajina.

Ovo je 1582. blog post na OPSA blogu

Post je objavljen 03.02.2010. u 17:41 sati.