Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Obama neće nazočiti godišnjem summitu EU-SAD zbog štednje

Američki predsjednik Barack Obama neće nazočiti godišnjem summitu EU-SAD koji će se održati u svibnju u Španjolskoj, potvrdio je u ponedjeljak pomoćnik državne tajnice za europske poslove Philip Gordon.

"Summit u Španjolskoj od početak nije bio na njegovom rasporedu", rekao je Gordon novinarima u Nacionalnom press klubu u Washingtonu. Istodobno je naglasio, da Obama ostaje predan izgradnji snažnih transatlantskih odnosa.

Dnevnik The Wall Street Journal izvijestio je u ponedjeljak kako je Bijela kuća odlučila da Obama ne putuje na godišnji summit EU-SAD na proljeće, u okviru smanjenja broja inozemnih putovanja, kojih je u 2009. imao rekordan broj.

Prošle je godine Obama šest puta posjetio Europu, tijekom svojih 10 inozemnih turneja koje su obuhvatile 21 zemlju, više nego ijedan predsjednik SAD u prvoj godini. "Predsjednik je u prvoj godini putovao u Europu vjerojatno više nego li ijedan predsjednik u prošlosti", rekao je Gordon.

Ove će godine predsjendik SAD-a putovati u zemlje koje nije posjetio te objediniti ta putovanja koliko se može, rekao je dužnosnik administracije za WSJ.

U prvoj je godini Obama morao uspostaviti odnose sa svjetskim čelnicima, a sada su ti odnosi uspostavljeni i "zahtjevi su nešto drugačiji", rekao je dužnosnik.

Dužnosnici EU izrazili su razočaranje s mogućim nedolaskom Obame. "Obično je slučaj da summiti jesu summiti, upravo zato što in nazoče šefovi država", kazala je glasnogovornica Europske komisije Pia Ahrenkilde Hansen novinarima u Bruxellesu, prenosi WSJ na internetskoj stranici.

Španjolska, koja trenutačno predsjedava s EU, zakazala je godišnji summit EU-US summit za 24. svibnja.

The Wall Street Journal piše kako bi SAD mogao susret s čelnicima EU prebaciti za jesen, kada Obama planira posjetiti Portugal radi summita NATO-a, a postoji i mogućnost poziva Europljanima u Washington na proljeće.

Obama ove godine planira posjetiti Aziju na proljeće, Južnu Afriku tijekom ljeta i Portugal na jesen. Američki dužnosnici kažu kako je moguć i njegov odlazak u Europu na potpisivanje sporazuma o nuklearnom razoružanju s Rusijom.

Ovo je 1581. blog post na OPSA blogu

Post je objavljen 03.02.2010. u 08:39 sati.