Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rusija nije za ulazak Srbije u NATO

Odluka Srbije da uđe u NATO imala bi negativan utjecaj na odnose između Rusije i Srbije, rekao je predsjednik odbora za međunarodne odnose ruske Dume.

"Za nas bi takva odluka bila neshvatljiva i imala bi negativan utjecaj na odnose između Rusije i Srbije", ocijenio je Konstantin Kosačev ujedno potpredsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u intervjuu u nedjeljnom izdanju beogradskih Večernjih novosti.

"Eventualna odluka Srbije da se pridruži NATO, značila bi da srpski narod prihvaća akcije NATO-a prema bivšoj Jugoslaviji i da prihvaća neovisnost Kosova", rekao je Kosačev.

On je naglasio kako odluku o ulasku Srbije u NATO treba donijeti srpski narod, kao i da "nitko ne smije pokušavati utjecati na takvu odluku".

"Ta odluka treba biti donijeta u demokratskoj proceduri, a ja mislim da je najdemokratskija procedura - referendum, u slučaju da to pitanje uopće postane aktualno", navodi Kosačev.

On je ujedno naglasio kako ulazak Srbije u EU ne bi promijenio odnose Beograda i Moskve.

"Iskustvo sa drugim istočnoevropskim zemljama koje su se pridružile EU pokazuje nam da se ništa dramatično ne događa ako se sve dobro pripremi i ako se postojeći sporazumi zamijene drugim sporazumima koji su kompatibilni s priključenjem EU", rekao je Kosačev.

Podsjetivši da Rusija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Kosačev je rekao kako smatra da bi se Vijeće Evrope trebalo baviti ljudskim pravima, demokracijom, izbornim sistemom i zaštitom nacionalnih manjina, koje su, po njegovim riječima, na Kosovu na vrlo
niskom nivou.

"Skupština bi se trebala vratiti na raspravu o standardima, a to bi moglo riješiti i pitanje statusa. Sve drugo je u čistoj suprotnosti sa rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a", napominje Kosačev.

Kosačev je dodao kako podržava obnovu pregovora i dijalog Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova, jer "Kosovo nema perspektivu za članstvo u UN ili Vijeću Evrope i neće ju niti imati".

"To nije normalna situacija, a može da traje i desetljećima, što nigdje ne vodi. Zato zaista podržavam obnovu pregovora i dijalog", zaključio je Kosačev.

Ovo je 1578. blog post na OPSA blogu

Post je objavljen 02.02.2010. u 07:16 sati.