Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

Červar - hrvatski Capello

NOVA ERA HRVATSKOG SPORTA



Hrvatska je u Austriji nadmašila sva očekivanja, kao najmlađa reprezentacija " Kauboji " su osvojili novu medalju i pomladili momčad.

Image and video hosting by TinyPic

Usprkos činjenici što je Hrvatska daleko najmlađa reprezentacija na europskom prvenstvu u Austriji " Kauboji " su ostvarili sjajan rezulat. Dok je Španjolska šesta, Njemačka na samom dnu a Rusija, desetljećima velesila svjetskog rukometa, na mjestu koje se i ne broji, Hrvatska već desetak godina stanuje u svjetskom vrhu, s obzirom na mladost, san najuspješnije hrvatske sportske ekipe nastavit će se i u narednom desetljeću, ponajviše zahvaljujući jednom čovjeku.

Generacija pred kojom je budućnost

" Mago di Umago " preporodio je hrvatski rukomet i jednu anemičnu reprezenatciju pretvorio u momčad koja se nikada ne predaje, što je dokazala brojnim pobjedama izborenim u posljednim minutama susreta, kada su se izabranci Line Červara vraćali iz naizgled bezizlazne pozicije.

Hrvatski puk i navijači " paklenih ", kao što se i očekivalo, nisu ni riječi zamjerke uputili Baliću, Aliloviću, Červaru i društvu, skandiralo se čak i Jadranki Kosor.
Iako se u svako finale ulazi a da se ne izgubi, naši su svjesno prepustili ulogu favorita uistinu favoriziranim Francuzima i umalo uspjeli prevariti Onestu i plave zmajeve.

Hrvatska je pružila dostojan otpor najtrofejnijoj rukometnoj generaciji u povijesti ovoga sporta, neki igrači za koje do jučer niste čuli, Štrlek, Kopljar, Mataja, odlično su parirali svjetskim divovima, Karabatiću, Narcisu i ostalim zvijezdama današnjeg rukometa. Što je nesumnjivo najveća zasluga hrvatskog trenerskog mađioničara, Line Červara.

Koji je uspio naizgled nemoguće, naime kako kaže ljubimac navijača, Vlado Šola, nitko nije uspio istodobno pomladiti momčad i ostati u vrhu, gotovo na korak do Olimpa, nitko osim Hrvatske. Dokaz tome su Njemci, Rusi, Španjolci, svi oni imali su svojevremeno fantastičnu generaciju da bi danas životarili na dnu europskog i svjetskog rukometa.

Naravno, kako Hrvatska ima izbornika koliko i stanovnika, uvijek se pronađu neki koji " grintaju ", doduše ovog puta Čevaru priznanje i to unisono, odaje čak i jedan portal kakav je Index.hr, koji u ideološkom smislu Červara jedostavno ne može smisliti.

Pobjeda Červarove " doktrine "


Tijekom finalne utakmice Červar je pokazao kako u " svići još uvijek ima ulja ", naime, utakmicu je vodio na način koji je jedino bio moguić, s dugim napadima i i kontrom kada bi se god ukazala prilika, a prilika, usprkos kvalitativnoj francuskoj nadmoći, je bila doista realna, i to u barem tri navrata.

Naime, zadnje dvije minute prvog poluvremena kada je glavni motor hrvatske reprezentacije Ivano Balić kardinalno pogriješio, dovele su Hrvatsku na rub provalije, Hrvatsku koja je do tog trenutka igrala svemirski rukomet. Prilika se ukazala još jednom, sredinom drugog dijela, no francuski vratar zaključao je svoja vrata obranivši tri čista zicera ( kontre ) i dva sedmerca našim izvođačima, tu je bio kraj priči u borbi između Davida i Golijata,. Francuska, ovakva kakva danas jeste, treću priliku neće vam pružiti bez obzira koliko god uporni bili. No vrijeme je Hrvatima najveći saveznik, dok Francuzima poklako otkucava " biološki sat ", Červar je u pravu, " već u Švedskoj pisati ćemo drugačiju priču ".

Hrvatska mora biti zadovoljna,.prije svega, deseta godina će kako najdugovječniji trener u Hrvata vodi jednu reprezentaciju a da ta reprezentacija u tih deset godina godina ni trenutka nije posustala.

Iako smo izgubili Kaleba, Džombu, Metličića, iako je Blaženko Lacković igrao više mrtav nego živ, što se itekako vidjelo kada bi se našao oči u oči sa Omeyerom, iako su se još ranije oprostili Jović odnosno Goluža, Kopljar, Gojun, Mataja, Duvnjak garant su novog hrvatskog desetljeća koje započelo još jednom medaljom na sjajno organiziranom Europskom prvenstvu u Austriji.

Komentiravši finalni dvoboj većina kolega realno i bez euforije zaključila je manje - više što se i na terenu moglo vidjeti, bojazan da bi Francuska mogla razbiti Hrvatsku nije se ostvarila upravo zato što poslovična hrvatska borbenost i sjajna ( jedina moguća ) taktika Line Červara nije dozvolila Francuskoj da razvije u potpunosti svoju lepršavu i igru kojom bi nas unakazili baš kao što su Islanđane dan ranije ostavivši ih osam golova iza sebe i to lakoćom koja mora zadiviti čitavi sportski, a nadasve rukometni svijet.

Sječate li se možda je li tko zatražio ostavku trenera Islanda, Island naime nije ni stigao do finalnog dvoboja ?



Pogledajte i ovdje ....

Post je objavljen 01.02.2010. u 10:11 sati.