Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

Životopis patrijarha SPC Irineja

Image and video hosting by TinyPic
Novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej Gavrilović rođen je u selu Vidova kod Čačka 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju je dobio ime Miroslav.
U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a potom i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Ubrzo po odsluženju vojnog roka postavljen je za suplenta Prizrenske bogoslovije.
Prije stupanja na dužnost profesora, u listopadu 1959. godine u manastiru Rakovica, prima monaški čin od Njegove svetosti patrijarha Germana, dobivši monaško ime Irinej, a 27. listopada iste godine u crkvi Ružici na Kalemegdanu rukopoložen je u čin jeromonaha.
Tijekom karijere profesora u Prizrenskoj bogosloviji, upućen je na postdiplomske studije u Atenu, da bi 1969. godine bio postavljen za upravitelja Monaške škole u manastiru Ostrogu, odakle se vraća u Prizren gdje je preuzeo službu rektora Prizrenske bogoslovije.
Godine 1974. izabran je za vikarnog episkopa patrijarha Germana s titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije, u svibnju na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora, izabran je za episkopa niškog, a na toj dužnosti ostao je do izbora za patrijarha Srpske pravoslavne crkve. (Preuzto: www. križ-zivota.com)

Post je objavljen 30.01.2010. u 13:06 sati.