Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

salata "Waldorf"

salata "Waldorf"
(celer, jabuka, orasi, majoneza, začini)
John Jacob Astor (1763-1848) iz sela Waldorf kod Heidelberga iselio se kao mladić u Ameriku pa je trgovinom krznima i spekulacijama sa zemljištem zaradio golem imetak. Jedan od njegovih pothvata bila je i gradnja hotela Waldorf-Astoria u New Yorku, goleme palače gostoprimstva sa "samo" 1300 soba.
U kuhinji tog hotela pronađena je i ova krasna salata. U svom klasičnom obliku sastoji se samo od traka sirovog celera i jabuka sa sasjeckanim orasima i majonezom. Tu i tamo nailazimo i na verzije s mandarinama i piletinom, no to je već drugačija priča. Inače zgodno je znati da gosti ovog hotela, koji pripada već dugo, dugo koncernu Hilton svaki dan pojedu 3 tone mesa, 2,5 tone pilića, 1,5 tonu ribe, 10 000 jaja, 10 kornjača za juhu, usput svaku tešku po 50 kg, 200 jastoga i golemu količinu povrća. Uz to preračunato popiju nekoliko kupaoničkih kada punih kave i viskija ...
Dakle pogledajmo ovu perverziju!
Celer ogulimo i narežemo na posve tanke trake. Trake neka budu debljine do 2mm. Makar izvorno se servira sirov, dozvoljeno ga je sada politi kipućom vodom, a zatim isprati hladnom (čak se ponekad, a to je vaša stvar i napola skuha, a onda nareže!!!).
Jabuke ogulimo i narežemo također na trake ili kockice. Izmješati i dodati limunov sok, malo šećera, malo soli i mrvicu papra, neka se marinira 20 minuta. Dodati majonezu u kojoj po želji dodamo malo vina i umiješamo slatko vrhnje. Umiješati se može i u kompletnu salatu i tučeno slatko vrhnje, to je stvar ukusa. Na kraju se sve pospe sasjeckanim orasima (ponekad su rezani na listiće) i ukrasi sa nekoliko nesasjeckanih polovica oraha. Prije iznašanja na stol salata mora odstajati 2 sata u hladnjaku.
(250 g celera, 250 g jabuke, 2 žlice limunovog soka, eventualno malo šećera, malo soli, mrvicu papra, 100 g majoneze, malo vina, 4 žlice slatkog vrhnja, 100 g oraha)



Post je objavljen 26.01.2010. u 12:20 sati.