Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/11brigada

Marketing

Plan napada 11. dalmatinske brigade na franjevački samostan na Širokom Brijegu

Prema divizijskoj zapovjedi za napad na Široki Brijeg, od 04. veljače 1945., 11. dalmatinska brigada imala je zadaću da napadne samostan, odnosno da «likvidira jaku otpornu točku u manastiru sa gimnazijom», kako je doslovce stajalo u divizijskoj zapovjedi.
Sukladno toj zapovjedi, obavljeno je i brigadno zapovjedno izviđanje. Sudeći prema ratnom dnevniku 11. dalmatinske brigade, izviđanje je obavljeno 05. veljače na Grivi (kota 545.) a predvodio ga je zapovjednik brigade major Ivan Guvo. Upravo na tom mjestu štab 11. brigade donio je vlastitu odluku o napadu na samostan i crkvu na Širokom Brijegu, precizno određujući zadaće dijelovima svog borbenog poretka na zemljišnoj prostoriji.

11.brigada_izvidjanje_Griva_05.02.

Izviđanje štaba 11. dalmatinske brigade u Trtlama 05. veljače 1945.

Odlukom štaba 11. dalmatinske brigade određeno je da brigada napadne samostan, crkvu i gimnaziju na Širokom Brijegu u dva borbena postroja, odnosno postrojavajući dva bataljuna u prvu a dva u drugu bojevu crtu (sustav bataljun za bataljunom).
U skladu sa spomenutom odlukom štaba 11. dalmatinske brigade, IV. bataljun (zapovjednik Dominko Antunović) napadao je pravcem Škegre-Turčinovići-Pribinovići. Desna granica zone odgovornosti bataljuna bilo je selo Turčinovići i kota 362, a lijeva granica bila je cesta Mokro-Široki Brijeg. II. bataljun dobio je zadaću napasti pravcem Medići-Jelinak- kota 345. Desna granica zone odgovornosti bataljuna bila je cesta Mokro-Široki Brijeg, a lijeva selo Duboko Mokro i kota 345.

Djelovanje 11. dalmatinske brigade u velja<br />
i 1945.

Zemljovid djelovanja 11. dalmatinske brigade u okolici Širokog Brijega i Mostara

Prema istoj odluci, snage drugog bojevog poretka, odnosno I. i III. Bataljun u napad su krenule odmah nakon prvog napadnog postroja. I to po dinamici napada.
Pojednostavljeno kazano, za napad na samostan, crkvu i gimnaziju na Širokom Brijegu brigadnom su zapovjedi bili određeni bataljuni kojima su zapovijedali Dominko Antunović i Ahmet Šeremet. Istodobno, za napad na područje između Đačkog doma i Burića Briga bili su predviđeni bataljuni kojima su zapovijedali Mišo Martinac i Jakov Raos.

Photobucket
Pogled iz zraka na gimnaziju, crkvu i samostan na Širokom Brijegu, ciljeve napada 11. dalmatinske brigade od 6. i 7. veljače 1945.

Prateća četa brigade, prema ovoj odluci, bila je raspoređena na početni paljbeni položaj na prijevoj Polugrina, gdje je bilo i brigadno središte veze kao i brigadno previjalište. Dalji angažman ovih postrojbi nije preciziran u brigadnoj zapovjedi. Međutim, navedeno je da će „dalje kretanje ovih postrojbi biti ovisno o dinamici samog napada na Široki Brijeg, a zapovjedi o zauzimanju novih položaja dobit će usmeno“.
Osmatračnica štaba brigade, u prvoj je fazi napada bila na početku tadašnje ceste, pod Polugrinom. Tijekom akcije kretanje osmatračnice bilo je u pokretu, cestom prema Širokom Brijegu.
U zapovjedi se, također, naglašava da će u prvoj fazi teško topništvo tući crkvu i samostan na Širokom Brijegu, a topnička vatra na ostale ciljeve bit će otvarana prema zahtjevima zapovjednika postrojbi.
Minobacači iz prateće brigadne čete imali su zadaću otvarati vatru prema procjenama i zapovjedi štaba brigade.

partizanski minobaca<br />
i pred samostanom

Minobacači 11. dalmatinske brigade pred samostanom na Širokom Brijegu

Odlukom štaba 26. divizije, napad 11. dalmatinske brigade na Široki Brijeg pratio je politički komesar 26. divizije pukovnik Dušan Korać, koji je tijekom napada na samostan na Širokom Brijegu 07. veljače 1945. i lakše ranjen.


Post je objavljen 22.01.2010. u 11:51 sati.