Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/svjetlost07

Marketing

HRABRA VRBANJKA IZGUBILA BITKU S AGRESIVNOŠĆU HIPERAKTIVNOG DJETETAMajka prisiljena kćer smjestiti u ustanovu
Objavljeno: 30.9.2009
VRBANJA - Samohrana majka Manda Čečura iz Vrbanje, koja je u svojih 39 godina života prošla pravu kalvariju, ovih dana proživljava zasigurno svoje najteže dane. Svoju četverogodišnju kćer Anu odlučila je trajno smjestiti u Centar za rehabilitaciju jer dijete treba stalnu stručnu pomoć i nadzor koje joj ona ne može pružiti. Riječ je o retardiranom djetetu s posebnim potrebama koje je rođeno s brojnUz bolesno dijete, Manda je proteklih godina muku mučila sa suprugom narkomanom koji se, kaže, koristio bolešću male Ane kako bi se domogao novca, a na sebe je trošio i dječji doplatak pa čak i rasprodao namještaj i sve ono što se prodati moglo kako bi došao do novca za drogu. Završio je u zatvoru, a ovih je dana, tvrdi Manda, okončana brakorazvodna parnica. S troje djece živi kod majke s još dvojicom braće bez čije pomoći, kaže, ne zna kako bi preživjela. Jedina primanja su joj porodiljna naknada u iznosu od 1.100 kuna, zbog čega joj je ukinuta socijalna pomoć, te dječji doplatak. Od svoje je sirotinje morala podmiriti i dio troškova za nabavu slušnog aparata u iznosu od 1.200 kuna.
Vlasnica Doma za starije i nemoćne osobe "Svjetlost" iz Gradišta i predsjednica istoimene udruge Ljubica Čolakovac već je nekoliko puta boravila u Vrbanji i nesretnoj obitelji uručila pomoć. Priprema i akciju prikupljanja odjeće za djecu, koja će im dobro doći u dolazećim zimskim danima. A svi oni koji žele pomoći samohranoj majci Mandi Čečura iz Vrbanje svoje dobrovoljne priloge mogu uplatiti na broj računa 2402006-3205585928 i.
im manama na glavi - zečjom usnom, deformiranim uškama, rupicama iznad ušiju koje do danas nisu zarasle. Djevojčica je gluha, remeti joj se vid, a zbog ciste koju je imala na vratu pod bradom operirana joj je čeljust i povađeni zubi. Očekuje ju i operacija očiju. Nakon što je navršila dvije godine, a još uvijek nije prohodala, pomoć je potražena u Centru za rehabilitaciju u Cekinu, a ciljane vježbe već su nakon tri mjeseca urodile plodom. Majka Manda već je tada primijetila da hiperaktivna Ana pokazuje agresivnost.

Ani mogu pomoći samo stručnjaci
Znala bi iz čistog mira snažno udarati glavom o zid ili pod, rušiti sve pred sobom, razbijati čaše i sve što joj se nađe pri ruci, a majčine su ruke pune modrica. Situacija je postala nesnošljivom kada je majka prije godinu dana rodila malog Antu. "Grozno se osjećam i teško mi je rastati se od kćerke. Užasna mi je već i sama pomisao da je moram dati. Ali moram učiniti ono što je za nju najbolje. Obratila sam se institucijama i zatražila pomoć, stručnjacima koji mogu pomoći mojoj Ani, rehabilitirati je i pripremiti za život. Ono što njoj treba, kod kuće joj ja ne mogu pružiti jer nemam uvjeta. Ovdje nije riječ o rehabilitaciji koja traje mjesec, dva ili pet. Bit će potrebno nekoliko godina i vjerujem da će Ana tada doći kući i da ćemo nastaviti normalno živjeti. Njoj je prije svega potrebna ugradnja umjetne pužnice kako bi joj se razvio sluh jer smatram da će tek tada propričati.

Bez novca za umjetnu pužnicu
Dobila je slušni aparat, no ne pomaže joj. Neku večer ga je nosila, pokušala sam je naučiti reći mama, malo je počela otvarati usta, trudila se, ali riječ jednostavno nije izlazila. Ali za umjetnu pužnicu ja nemam novca i boli me što ne mogu pomoći svome djetetu i omogućiti da čuje i priča", kroz suze nam je rekla očajna majka. Poručuje da bi voljela da njenu Anu liječnici bar jednom detaljno pregledaju, a ne da je samo šalju od vrata do vrata neobavljena posla, zbog čega je i sama izgubljena i zbunjena i više ne zna komu se obratiti. Iako boluje od epilepsije, u posljednje četiri godine ulagala je maksimalne napore, trudila se, radila s kćerkom, otkidala od svoje sirotinje i odvodila je u Cekin, obilazila liječnike, pomoć potražila na raznim adresama, a u Domu za rehabilitaciju djece oštećena sluha "Slava Raškaj" u Zagrebu preporučili su joj Centar za rehabilitaciju Sloboština. Manda ih je kontaktirala i dobila odgovor da postoje velike šanse da mala Ana postane njihova štićenica. Centar za socijalnu skrb u Županji poslao je i pismenu zamolbu i nesretna majka vjeruje da će joj ondje pomoći.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ


Post je objavljen 30.09.2009. u 10:27 sati.