Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 139 ) - Otvorena 14. Smotra sveučilišta

Uz prisutnost gradonačelnika Milana Bandića, ministra Radovana Fuchsa i rektora Sveučilišta u Zagrebu Alekse Bjeliša otvorena je smotra.

U Zagrebu je po 14. put svečano otvorena smotra Sveučilišta u Zagrebu koja svake godine okuplja sve veći broj zainteresiranih studenata, a ove godine se očekuje rekordan broj.


- Nastojat ćemo ubuduće bolje prilagoditi našu smotru i vremenu i potrebama koje učenici imaju s obzirom na državnu maturu, tako da bi Sveučilište u Zagrebu po prvi put ove godine moglo imati dvije smotre u jednoj godini kako bi uhvatili tempo državne mature - rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu dr.sc. Aleksa Bjeliš na samom početku otvorenja.


Nazočnima na otvorenju se obratila i prof.dr.sc. Ljiljana Pinter, prorektorica za studije i upravljanje kvalitetom, koja je rekla:'' Vjerujem da će naši budući studenti imati priliku naći odgovor na pitanje koji studijski program upisati, koji fakultet pohađati, kako će izgledati njihov preddiplomski studij, što će zapravo biti njihov poziv.''


- U ovim teškim vremenima i grad i Vlada daju maksimalna sredstva za obrazovanje, ali to ne znači da se u daljni razvoj nemože ulagati bolje i više. U tom kontekstu ovogodišnja smotra ima izrazito veliku vrijednost, ne samo za akademsku i studentsku populaciju već i za poduzetništvo i gospodarstvo u cjelini – rekao je gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić.


Na otvorenju je prisutan bio i ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs koji je ispričao premijerkin nedolazak zbog sastanaka u Vladi iako bi ovo zapravo bio prvi put da netko na tako visokoj dužnosti dolazi na smotru. Rekao je i: ''Smotra je organizirana nešto ranije upravo imajući na umu da projekt državne mature kreće i da je bitno da se budući studenti upoznaju prije nego što do kraja izvrše svoj odabir svojih programa za koje će kandidirati. Vjerujem da će budući studenti naći odgovore koje traže ne samo po pitanju studijskih programa nego i da će na jednom velikom štandu dobiti odgovore i ako imaju dileme kako i na koji način polagati državnu maturu.''


Nakon govora uslijedio je prigodni program koji su zajedno pripremili studenti umjetničkih akademija i Tekstilno-tehnološkog  fakulteta, a sve je kraju priveo plesni studio Step by step.


Ove godine smotra Sveučilišta u Zagrebu se održava od 21. siječnja do 23. siječnja, što je nešto ranije nego prijašnjih godina, no sve je to zbog državne mature. Ranijim održavanjem smotre učenicima se omogućuje pravovremeno i kvalitetno informiranje o svim uvjetima upisa na fakultete i akademije.


Kroz tri dana, koliko traje smotra, prostori će biti otvoreni kroz prva dva dana od 10-18h i zadnji dan od 9-15 sati. Posjetiteljima će se predstaviti 33 fakulteta i akademije, pedesetak veleučilišta, visokih škola i ostalih sudionika iz Hrvatske i inozemstva.



Kako je velika potražnja bila za razgovorom s prof.dr.sc. Melitom Kovačević ona je odvojila neko vrijeme za medije te je rekla: ''Nadam se da je ovo samo jedno krizno razdoblje koje će se razrješiti u korist Ekonomskog fakulteta. Ova funkcija se nemože samo tako prihvatiti i nemože biti lako nikome tko se nađe u takvoj situaciji. Jučer u razgovorima s prodekanima i dekanom Ekonomskog fakulteta svaka druga moja rečenica je bila 'Svi smo se našli u neugodnoj situaciji.' Ideja Ljetne škole na Ekonomskom fakultetu je bila u redu,ali izvedba nije bila u redu. Bilo bi jako loše kada bi to tako ostalo i podržalo se jednostavno iz razloga što je puno toga prekršeno i mislim da ni uprava fakulteta to ne bi smjela dalje podržavati. Promjene i restrukturiranje Ljetne škole su ključni. Ja se nadam da ću ostati što kraće jer bi to značilo da su se stvari na neki način normalizirale i da fakultet ima dobar odnos prema promjenama kakve bi trebale biti,a u ovom sada razdoblju glavni zadatak je staviti stvari u normalu da fakultet normalno funkcionira i da ono što se događa na razini uprave na bilo koji način ne utječe na odvijanje ispita.''


FOTO ZAPIS:


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket


 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket


 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket


 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket





Prosvjed prijatelja životinja

FOTO: Prosvjed protiv kitolova


U znak potpore  organizaciji Sea Shepard i za spas kitova aktivisti Prijatelja životinja održali su prosvjed ispred Veleposlanstva Japana. Naime, japanski unajmljeni zaštitarski brod Shonan Maru 2 napao je plovilo Ady Gil ekološke organizacije Sea Shepard kad je 5. siječnja sudarom prepolovio i potopio jedan od najbržih trimarana na svijetu.


- Prijatelji životinja ovom se akcijom pridružuju prosvjedima diljem svijeta u borbi protiv kitolova koji uistinu mora biti zabranjen, a ne samo na papiru i također da pružimo potporu Sea Shepardu kome su ovaj mjesec prepolovili brod. Dakle, kitolovci su vrlo agresivni,a incident se dogodio tamo gdje je kitolov u potpunosti zabranjen. Rupe u zakonu nemogu biti opravdanje za istrebljenje vrste. Kitovi se ubijaju eksplozivnim harpunima gdje oni zapravo umiru satima,a njihova djeca plaču za njima. To je vrlo žalosna činjenica i ide na sramotu svih nas. Naime, mora i oceani nisu ničije vlasništvo i mi smo tu da ih čuvamo bez obzira na kojem dijelu svijeta se nalazili. Ovdje smo i da poručimo građanima da i oni mogu pomoći zauzimanjem jasnog stava protiv kitolova, ali također i promjenom vlastite prehrane i načina života jer se i kitolov događa zbog potražnje, zbog toga što netko hoće kitovo meso – rekao je predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.


Predsjednik prijatelja životinja rekao je i: '' Kitovima prijeti istrebljenje, more općenito je na rubu istrebljenja. Preko 80 posto života u moru je već istrebljeno, naravno prvenstveno našom ogromnom potražnjom i nedovoljnom političkom voljom da se zaustavi masakr. ''


Za spas kitova u Japanu i u znak potpore organizaciji Sea Shepard aktivistica Prijatelja životinja ležala je ispred Veleposlanstva Japana  ''probodena harpunom''. U vodi oko Antartika ta organizacija svojim brodovima redovito ometa japanski kitolov koji je inače  na tom području i zakonom zabranjen. Tako su aktivisti Sea Sheparda i Greenpeacea samo u prošloj sezoni smanjivši planirani ulov kitolovaca na manje od pola, sa planiranih 1035 na 551.


Na Ady Gilu u vrijeme nesreće se nalazilo četvero  ljudi koji samo pukom srećom nisu poginuli, a sve zbog toga što meso kita koje završi na tržnicama Japan opravdava da kitovi završe na istraživanjima ''u znanstvene svrhe''. Kitovi bivaju ubijeni okrutnim metodama, a umiranje može trajati i do sat vremena. Uglavnom ih ubijaju harpunom čime se izazivaju velike ozljede, te veliki šoka za životinju.


Neke vrste kitova su zbog izlova na rubu opstanka, a unatoč zabrani kitolova u mnogim zemljama, poput Japana i Norveške, te Islanda koriste se ''rupe u zakonu''.


FOTO ZAPIS:


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket







Post je objavljen 21.01.2010. u 21:36 sati.