Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donajulia

Marketing

Dvanaesti arrondissement

Sretan rođendan Petru i Marku cerek cerek

Ovaj arr., kojeg Seine dijeli sa trinaestim i koji graniči i sa trećim ali i sa dvadesetim arr. nalazi se na istoku grada, i, u stvari, prilično je ugodan za živjeti. U najboljem slučaju, ugodan je za provesti dan ili za otkrivanje malih sitnih zadovoljstava, iako nije turistički previše atraktivan. Ovdje možete naći trgovce namještajem (koji ručno rade namještaj), stolare, zlatare... koji susjedstvo dijele sa ljudima koji prave violine ili tvorničkim dizajnerima.

Možete kupiti vino (ali ponesite svoju bocu) - jer se vino toči direktno iz bačvi. Možete prošetati po Marche d'Aligere - tržinici koja prodaje voće i povrće, tipičnog pariškog štiha.

Tu se nalazi i jedna željeznička stanica - Gare de Lyon - prometna i uvijek vrlo živa.
Tijekom WW II, na područje Gare de Lyona se doselilo oko 140 000 kineskih radnika, u svrhu pomaganja Francuskoj u tom periodu.

Ostali su tu, napravili su svoju prvu Kinesku zajednicu u Parizu, a malo južnije, u 13eme arr su stvorili i svoju četvrt.

12eme arr. je i mjesto gdje je smještena 'palača svih sportova' - Palais Omnisports - velika arena smještena uz rijeku. Tamo možete otići na sve dvoranske sportove, ili se prepustiti čarima nekog koncerta vašeg omiljenog izvođača.





Povratak na: Arrondissements de Paris



Post je objavljen 21.01.2010. u 15:51 sati.