Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Ekumenski tjedan 18-25. siječnja 2010.


Sv. Leopold - veliki zagovornik ekumenizma

Papa o ekumenizmu

"Ako se svijetu koji ne poznaje Gospodina, koji se udaljio od Njega ili koji se pokazuje ravnodušnim prema evanđelju, oni predstavljaju neujedinjeni, štoviše često suprotstavljeni, hoće li navještaj Krista, jedinoga spasitelja svijeta i našega mira, biti uvjerljiv? ...Katolička Crkva, na Drugome vatikanskom koncilu, preuzela je i snažno potvrdila tu perspektivu, ustvrdivši kako razdijeljenost među Isusovim učenicima "otvoreno proturječi Kristovoj volji, na sablazan je svijetu i nanosi štetu najsvetijoj stvari: naviještanju evanđelja svemu stvorenju" (Unitatis redintegratio, 1).
...
Drugim riječima, možemo biti svjedoci samo ako Krista poznajemo izravno a ne preko drugih, ako ga upoznamo u vlastitom životu, ako se osobno susretnemo s njim. Susrećući ga stvarno u svome vjerskom životu postajemo svjedoci i možemo tako pridonijeti novosti svijeta, vječnom životu.
...
Zajedničko zauzimanje oko nastavka odnosa i dijaloga predstavljaju pozitivni znak, koji pokazuje koliko je snažna želja za jedinstvom. Tako vidimo da je jedan vidik naše odgovornosti učiniti sve što je u našoj moći kako bi stvarno prispjeli jedinstvu, ali postoji i jedna druga dimenzija, dimenzija Božjeg djelovanja, jer samo Bog može dati jedinstvo Crkvi. "Samostvoreno" jedinstvo bilo bi ljudska tvorevina, ali mi želimo Božju Crkvu, koju će stvoriti Bog, koji će, kada bude to htio i kada mi za to budemo spremni, stvoriti jedinstvo.
...
Draga braćo i sestre, tražim od svih da mole za složenu ekumensku stvarnost, za prevladavanje razlika, za promicanje dijaloga i bratskih odnosa, kao i za to da kršćani u našem dobu uzmognu dati novo zajedničko svjedočanstvo vjere. Čuo Gospodin zazive koje mu mi i svi kršćani u ovome tjednu osobito snažno uzdižemo!

Iz Papine kateheze na općoj audijenciji u srijedu 20. siječnja 2010."

Jedinstvo kršćana

Zagreb, (IKA) – Molitvena osmina za jedinstvo kršćana pod geslom „Vi ste tomu svjedoci!" obilježit će se od 18. do 25. siječnja u crkvama grada Zagreba i Zagrebačke nadbiskupije.

Ekumenski hod u crkvama grada Zagreba, u kojemu će sudjelovati predstavnici kršćanskih Crkava grada, započet će u

- četvrtak, 21. siječnja u 19 sati u rimokatoličkoj crkvi Sv. Petra apostola, Vlaška 93, (predvodi biskup Vlado Košić).

- petak, 22. siječnja u 19 sati u Baptističkoj crkvi, Radićeva ulica 30.

- nedjelju, 24. siječnja u 19 sati u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu. Sudjelovat će svi predstavnici kršćanskih Crkava grada Zagreba, a u ime Katoličke Crkve sudjelovat će biskup Vlado Košić.

Ekumenski hod u crkvama Zagrebačke nadbiskupije održat će se prema sljedećem rasporedu: u

-ponedjeljak, 18. siječnja u 18 sati u crkvi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu (predvodi dr. Zvonimir Kurečić) te u crkvi Navještenja BDM u Velikoj Gorici u 18.30 sati (predvodi preč. Zlatko Koren).

U utorak, 19. siječnja u 18 sati u crkvi Sv. Martina biskupa u Dugom Selu (predvodi biskup Valentin Pozaić) i u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Sisku u 19 sati (predvodi dr. Zvonimir Kurečić).

U srijedu, 20. siječnja, u 18 sati u crkvi Majke Božje Snježne u Kutini (predvodi dr. Zvonimir Kurečić) i u crkvi Sv. Ane u Križevcima u 18.30 sati (predvodi mons. Lovro Cindori).

U četvrtak, 21. siječnja u 18 sati u crkvi Sv. Terezije Avilske u Bjelovaru (predvodi preč. Zlatko Koren) i u crkvi Svetog Ivana Krstitelja u Zaprešiću (predvodi preč. Ivan Miklenić).

U petak, 22. siječnja u 18 sati u crkvi Sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom (predvodi dr. Zvonimir Kurečić), u crkvi Sv. Lovre u Petrinji (predvodi mons. Lovro Cindori) i u crkvi Sv. Anastazije u Samoboru (predvodi preč. Zlatko Koren).

U subotu, 23. siječnja u crkvi Sv. Stjepana prvomučenika u Štefanju u 11 sati (predvodi preč. Zlatko Koren) i u crkvi Svih svetih u Sesvetama u 18.30 sati (predvodi biskup Ivan Šaško).

U nedjelju, 24. siječnja u crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini u 11 sati (predvodi mons. Lovro Cindori) i u crkvi Sv. Nikole biskupa u Krapini u 10 sati (predvodi biskup Valentin Pozaić).

Susret ekumenskih djelatnika na prostoru Zagrebačke nadbiskupije održat će se u Mariji Bistrici, 25. siječnja u 18 sati.

U ime Katoličke Crkve sudjelovat će biskup Vlado Košić, predsjednik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog, i dr. Zvonimir Kurečić, tajnik Povjerenstva; mons. Lovro Cindori, dr. o. Jure Zečević OCD, Marija Znidarčić i Zoran Milić.

Nadalje sudjelovat će predstavnik Srpske pravoslavne Crkve o. Marinko Juretić; Bugarske pravoslavne Crkve o. Emil Cenov Angelov i Makedonske pravoslavne Crkve o. Kirko Velinski.

Na susretu će sudjelovati i vlč. Darko Mejaški iz Hrvatske starokatoličke crkve; Branko Berić iz Evangeličke crkve; Branimir Bučanović iz Reformirane kršćanske crkve; Željko Mraz iz Baptističke crkve i Danijel Berković iz Evanđeoske kršćanske crkve.


U Padovi, kod sv. Leopolda, lipanj 2009.

Post je objavljen 19.01.2010. u 10:14 sati.