Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrhb

Marketing

LANJSKA VIJEST, ALI NEKA JE SAD I OVDJE

Knjigu pjesama Mije Tokića "Sjaju li zvijezde", u kojoj autor sažeto, nenametljivo jasno i s puno poticaja pokreće čitateljeve emocije, objavila je mostarska naklada Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne.

U zbirci "Sjaju li zvijezde" (130 str.) objavljeno je šest poetskih ciklusa - "Ako je pjesma", "Sjaju li zvijezde", "Godišnja doba", "Zemlja i ljudi", "Društvene igre" i "Žišci".

"Skrušenost pjesnika nas gura na koljena da u poniznosti kršćanskoga i ljudskog bivstvovanja poslušamo kronologiju pjesnikove patnje", piše u pogovoru zbirke pjesnikinja Marina Kljajo-Radić te dodaje kako je egzistencijalna i ljudska drama u Tokićevu pjesništvu nastala iz stvarnog porinuća čovjeka u more općega zla.

U Tokićevim pjesmama, kako navodi Kljajo-Radić, embrij rime, njezin razvoj i dolazak na svijet inkorporiran je u kosti čovjeka i mostu rijeke. "Kost i most nose breme i ishodište su mističnoga tkiva poezije što se u pleteru zbiljskoga i osjećajnog preobražava u pratiteljicu i čuvaricu pri prelasku mosta života", napominje Kljajo-Radić.

Pjesnik Miljenko Stojić smatra kako Tokić kroz svoje pjesničko glazbalo stvara suzvučje milo našem uhu. "Zaskoči nas jedna njegova misao, pa jedna slika, pa izričaj", piše Stojić u recenziji i napominje da se pjesnik ozbiljno igra sa stvarnošću i prosijava je kroz rešeto svojih snova.

Mijo Tokić rodio se 1951. u Kongori na Duvanjskome polju. To mu je četvrta zbirka pjesama, a dosad je objavio zbirke: "Knjiga nemira", "Drago kamenje" i "Oteto sunce".
bitno.ba


Post je objavljen 18.01.2010. u 22:00 sati.