Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/esabor

Marketing

PRENOSIMO S BLOGA - DARKO PAVIČIĆ "VEČERNJI LIST"

http://blog.vecernji.hr/darko-pavicic/2010/01/05/objavljujem-cenzuriranu-kolumnu-petera-kuzmica/

PRLJAVO(G) ZA PREDSJEDNIKA?

Autor: dr. Peter Kuzmič,
rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku
i jedan od čelnih ljudi Evanđeoske pentekostne crkve u Hrvatskoj,

Trenutno sam zbog profesionalnih i obiteljskih obveza daleko od domovine, ali mi nije svejedno što se u njoj događa. Stoga pratim kampanju za izbor trećeg predsjednika prevarene i pokradene Lijepe naše. Poslije dosadno razvodnjene, financijski netransparentne i programski siromašne prve faze, kampanja je nervozno ušla u neizbježnu prljavu završnicu. Neizbježno prljavu jer je ulaskom Bandića u drugi krug umjesto pametne javne debate otpočela bespoštedna borba u močvarnom ringu muljanja i manipuliranja. Hrvatska zna da je Bandić majstor niskih udaraca i vještog eskiviranja. To je dokazao onim sramotnim pijanim gradonačelničkim bijegom od vlastite policije i bezbroj puta poslije toga varanjem svoje obitelji, grada, naroda i crkve. Kada se u balkanskom ringu nađu skandinavsko beskrvni, naizgled skromni i sasvim pristojni profesor, koji je temperamentom i nepoznavanjem borilačkih vještina dvostruko hendikepiran, i balkanski sirov ali efikasan nacionalsocijalist, a navijačka rulja traži krv i zabavu, onda bi dramatični ishod mogao biti poraz zdrave pameti, gaženje ljudske savjesti i uvod u neka još opasnija vremena.

Na Kaptolu kapital umjesto morala
Neizmjerna je šteta za vjeru kršćansku i njezinu javnu vjerodostojnost što se od lukavog Bandića u pretposljednjoj rundi u ring dao uvući i grimizni Bozanić. Mislim da je uzoriti kardinal trebao biti mudriji da sumnjivim primanjima ne blagoslivlja već naširoko proširenu percepciju naroda da je na Kaptolu kapital važniji od morala. Dvosatnim netransparentnim ali strateški sumnjivim “ćaskanjem” s aferama uprljanim Bandićem Bozanić je poslao poruku svećenstvu i pastvi da Crkva ima svoga kandidata te time anulirao raniju biskupsku poruku “glasajte po savjesti”. Teško je narodu kojega se stoljećima učilo refleksima poslušnosti sada odjednom razmišljati vlastitom glavom i odlučivati po civilizacijski i demokratski neodgojenoj savjesti. Treba se nadati da su vjernici unatoč svemu ipak pametniji od nekih svojih pastira. Osobno ostajem pri mišljenju da su pošteni ateisti i iskreni agnostici mnogo bliži Bogu nego religiozni licemjeri, sakramentalizirani lopovi, etnoreligijski profiteri i u kriminal upleteni duhovnici. Tu se sa mnom slažu i Ivan Pavao Veliki i Benedikt XVI, pa i naš don Živko Kustić, koji je nedavnu Jutarnju propovijed naslovio “Ateisti mogu biti i Božji saveznici”. Autentični pastiri moraju znati razlučiti duhovno bogoljublje od lažne religioznosti i ljubav prema domovini od sebeljublja. Lažno bogoljublje je zapravo bogohulje(nje) koje nema nikakve veze s isusovsko-apostolski utemeljenom vjerom.

Spašavanje korupcijske hobotnice
Što ako narod na izborima kaže da mu je draži racionalni patriot od lažnog domoljuba? Ako je demokratski vox populi vox Dei, onda bi bilo pogubno da ishod izbora dokaže da Bog i Bozanić nisu na istoj strani. Najavljeni povratak Sanadera i izbor Bandića bio bi nož u leđa premijerkinoj hrabroj novogodišnjoj poruci o konačnom obračunu s kriminalnom hobotnicom. Takav scenarij zloglasnoj hobotnici i lopovluku produžava život a Hrvatsku još jednom više približava Beogradu nego Briselu. O izborima ne smiju odlučivati ni generali ni biskupi. Pa nismo valjda u Južnoj Americi nekih nedavnih vremena ili u Frankovoj Španjolskoj, “zemlji zaustavljene povijesti”( Mardešić). Balkanski Bandić nije ni sposoban ni dostojan da nas vodi u Europu. Nedostaju mu osnovna znanja, elementarna kultura, diplomatske vještine, državničko držanje… Religija mu je licemjerna, domoljublje lažno a milodari koje raznosi po crkvama i zajednicama diljem Lijepe naše samo su dio političko-populističkog podmićivanja s kojim se mora kršćanski i europski raščistiti.


Post je objavljen 06.01.2010. u 10:34 sati.