Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Bandiću crkveni i vjernički glasovi! 10. siječnja - sv. papa Agaton moli za Hrvatsku!

Mislim da će skorašnji predsjednički izbori u Hrvatskoj, biti pravi pokazatelj koliko je zapravo katolika u Hrvatskoj...Jer, ne može se služiti dvojici gospodara...Budimo dosljedni i radikalni. Ne žalimo za 1. izbornim krugom, nego sada birajmo - ne između dva kandidata, nego između dvije opcije, za budućnost Hrvatske - vjerničku (za Bandića), a protiv komunističke (protiv Josipovića)! Nikakva 3. opcija sada više ne postoji. Pa kom pravo, kom krivo...Danas sam od poznanice čula da neće glasovati, jer joj se ne sviđa ni jedan...Pa i ja sam u 1. krugu bila za nekog trećeg, ali tek sad je ključni moment! Nakon toga je shvatila, i Bandić sada ima još jedan glas više!



Eto, nadajmo se da ćemo i nakon izbora, zajedno s Bozanićem, na isti - srdačni način, moći čestitati - više ne samo kandidatu, nego - Predsjedniku Bandiću!

"
Kardinalu Bozaniću osobitio se svidjela Bandićeva dosjetka na prve rečenice Ive Josipovića nakon objave izbornih rezultata o pobjedi “svjetla nad tamom”. Bandić je na to replicirao da se u kršćanstvu jedino Isus Krist može i smije proglasiti svjetlom te da je to pokušao učiniti Lucifer, ali se zna gdje je završio.

Na Kaptolu kažu kako je susret Bozanića i Bandića bio prije dogovoren, ali nedvojbeno je da dolazi u ključno vrijeme predizbornog pripetavanja. Crkva je svoje nezadovoljstvo pokazala kroz komentar Glasa Koncila, no ovaj Bandićev susret s Bozanićem posve je razbio te dileme i vjernicima i kleru dao jasne smjernice za koga je Crkva u drugom izbornom krugu."

Bozanićev blagoslov Bandiću



Malo sam pogledala i liturgijski kalendar za ovu godinu - na Dan izbora - 10. siječnja - slavimo dva blagdana - Isusovo krštenje i sv. Agatona - Papu!

10. siječnja - sv. Agaton i pokrštenje Hrvata

Ne iznevjerimo svoje korijene i katoličku tradiciju, baš toga datuma!

"Iako o životu pape Agatona znamo prilično malo, ipak bi njegovo ime i spomendan u srcu svakoga Hrvata vjernika morala buditi radosnu uspomenu. On stoji kao svijetao lik na početku naše povijesti koja počinje pokrštenjem našega naroda. Kao papa na čelu Crkve stajao je od godine 678. do 681., kratko doduše razdoblje, ali za nas Hrvate od najveće važnosti.

...Prema Agatonovoj poslanici već 680. godine među Hrvatima djeluje više biskupa i Hrvati su tada kršćani.

Osim toga povijesnog podatka za nas je još važnije ono što piše u svome djelu De administrando imperio bizantski car Konstantin Porfirogenet, koji kao suvremenik prvoga hrvatskog kralja Tomislava vlada od 912. do 959. godine. On piše: "Hrvati poslije krštenja postaviše vlastoručni ugovor te se tvrdom i nepokolebljivom vjerom zakleše sv. Petru da nikada neće provaljivati u tuđe zemlje niti ondje ratovati, već da će radije živjeti u miru sa svima koji to budu htjeli. A od pape su za to dobili molitvu (obećanje) da će se za njih boriti i na pomoć im biti Bog Hrvata, kadgod drugi narodi provale u hrvatsku zemlju i ratom ih uznemire, a Petar, učenik Kristov, obdarit će ih pobjedom."

...

Taj tekst, usudili bismo se reći, ide u svete stranice naše povijesti i zavrijedio bi da se i kao Hrvati i kao vjernici u nj često udubljujemo. On govori u prvom redu o veoma važnom događaju koji stoji na početku svih kršćanskih naroda, a to je naše pokrštenje. Tim događajem ušli smo sa svim posljedicama u kolo kulturnih europskih naroda jer smo i kao narod počeli proživljavati kršćanski misterij, koji je svojim bogatstvom posvetio tolike naše sinove i kćeri, a onda podigao toliko crkava koje postadoše najtrajniji i najrječitiji svjedoci naše duhovne kulture.

Taj tekst govori i o našoj narodnoj povezanosti s Bogom i s Petrom, Kristovim učenikom. Hrvati se kunu sv. Petru da neće voditi osvajačkih ratova i da će radije živjeti u miru. Koliko su ispunili tu zakletvu, govori nam povijest. Kako je ona često neobjektivno pisana, teško je na temelju svih pisanih dokumenata donijeti pravi sud. Svakako su si tom zakletvom bar postavili kao ideal, a vjerujemo da su ga velikim dijelom i ostvarili, ono blaženstvo koje je Isus uvrstio u svoj programatski govor na gori: "Blago mirotvorcima, jer će se zvati Božji sinovi!" (Mt 5,9). A zato su primali i naročitu Božju zaštitu pa su se kroz svoju, ustinu, tešku povijest, na ovoj vjetrometini udarani i potiskivani sa svih strana, uspjeli ipak održati kao narod sve do danas.

Povezanost sa sv. Petrom, prvim papom, već na počecima naše povijesti, pa ugovor s papom Agatonom valjda je razlog da su Hrvati kroz svu svoju povijest ostali vjerni papinstvu i Rimu, otklonivši uvijek odlučno napast bilo raskola bilo krivovjerja. I to je, sigurno, bila velika milost našem narodnom biću koja bi morala biti sveta obveza i za budućnost.

Dan 10. siječnja, kad se slavi spomendan s nama tako povezanoga pape Agatona, morao bi biti za svakoga Hrvata vjernika dan zahvalnosti Gospodinu za sve ono što smo od njega primili krštenjem, ali i dan molitve za svoj narod i domovinu da uvijek budemo pravedni prema svakome, da budemo mirotvorci, jer je mirotvorstvo nešto tako evanđeosko, i da se i ubuduće uvijek pouzdajemo u Boga i u zagovor sv. Petra i sv. Agatona i ostalih naših zaštitnika, a osobito onih koji su svojim životom bili najodličniji predstavnici "žarke i pobožne Hrvatske", kako našu domovinu u jednom govoru naziva blagi i mirotvorni papa Ivan XXIII. "

Milan Bandić

Post je objavljen 02.01.2010. u 18:49 sati.