Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pisanje

Marketing

Izbori

Povodom izbora nisam vidio ni jedan blog koji bi o tome nešto pisao, s neke, da tako kažem, alternativne strane. Osobno se u ovom tekstu ne želim baviti politikom, jer sam zapravo više apolitičan... ali pišem o ovome više radi komentara ostalih, što misle o ovoj temi. Smatram da su izbori, politika i političke stranke jedna velika farsa. Nekada je bilo možda drugačije, dok nije bilo velikih korporacija i financijskih moćnika. Tada su moćne i velike zemlje imale moćne političare koji su suvereno krojili politiku u svojoj zemlji i utjecali i na druge, manje moćne zemlje, putem vanjske politike.

Danas vidim da je drugačije. Više nema tako moćnih političara, koji bi bili suvereni i neovisni, kao i njihove zemlje. Ti političari su obično samo kreature koje provode želje i politiku nekog drugog. Iza svega toga, kako mi se čini, stoji samo novac, kojim se postavlja 'moćne ljude' koji provode tu politiku nekog drugog. Političari više nisu 'ono što su bili', da bi provodili volju naroda, nego volju nekog drugog. Zato mi se čini da je demokracija danas samo farsa! Ljudima se nude stranke, opcije i ljudi koji se između sebe previše i ne razlikuju. Svi su uglavnom korumpirani i tu nema puno mjesta za neke originalne progame i stvarne promjene. Stranke koje su u opciji i koje su imalo 'ozbiljne' su uglavnom takve, a oni koji 'lijepo pričaju' i imaju neke originalne ideje koje bi možda i donijele neke promjene su marginalizirani i možda zato djeluju 'neozbiljno'... jer nitko ne stoji iza njih, jer su 'preslabi' da bi se probili i ostvarili neke stvarne promjene.

U razgovoru s ljudima, vidim koliko ima pametnih ljudi, koji vide i znaju što bi trebalo učiniti, na području gospodarstva, međutim, oni koji bi to stvarno mogli provesti, uopće ne djeluju u tom pravcu! Oni se više bave samo sobom i svojim osobnim ambicijama, te na kraju provode politiku nekog drugog (EU i sl.), jer su vjerojatno korumpirani ili im se ne dozvoljava djelovati stvarno neovisno...

Može nam se činiti da je samo naša zemlja korumpirana država koja rasprodaje svoje 'obiteljsko srebro' strancima... No čini mi se da su i mnoge druge zemlje na sličan način ugrožene od nekih velikih moćnika koji sve preuzimaju, jer je kapitalizam jednostavno takav sustav koji teži gomilanju dobara u sve veće korporacije i na kraju 'centre moći', dok ostali ostaju siromašni i rade za njih poput suvremenih robova, uz sve manja prava, a sve veće obveze...

Što se tiče izbora, pitam se na kraju treba li uopće izlaziti na izbore, jer za koga možemo glasovati? I tako, tko god dobio izbore, neće se ništa bitnije promijeniti. Mnogi su skloni reći da je to pogrešan način razmišljanja i da je to prepuštanje drugima da odlučuju o našoj budućnosti... ali postoji li u takvom sustavu uopće kakva alternativa? Meni se čini da je to samo farsa, da se stvara dojam da smo slobodni i da nešto odlučujemo svojim glasovima, dok zapravo, koga godi izabrali, izabrat ćemo samo jednu figuru koja će provoditi politiku koja nam neće ići u prilog.

Na kraju, pitam se koja je stvarno alternativa tome i kako se postaviti? I što uopće možemo učiniti? Neki kažu da možemo puno... ali u tom slučaju svi ili većina bi trebala biti puno svjesnija, da bi se nešto moglo učiniti i promijeniti cjelokupni sustav... i to ne samo u našoj zemlji, nego u cijelom svijetu! A čini mi se da mnogi nisu ni približno svjesni, da bi mogli nešto stvarno promijeniti i utjecati na globalnu politiku koja dominira u suvremenom svijetu.

Post je objavljen 31.12.2009. u 20:31 sati.