Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kickboxing333

Marketing

Nema love, neće je ni biti

Ova godina, koja je eto na izmaku (i trajanja i snaga) financijski je hrvatskim kickboksačima bila teška, a na žalost iduća će biti još teža.

Evo kako na to gleda g. Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, koji je o tome dao širi interwiev:




Iz teksta bih izdvojio nekoliko naglasaka:

Sve češće se spominje povratak hrvatskog sporta u amaterizam. Kako to komentirate?

– Vrlo otvoreno ću reći da nas u nekim sportovima sigurno čeka reamaterizacija, odnosno ono što mi zovemo »danski model«. Riječ je o kombinaciji amaterizma i profesionalizma koja je neizbježna, čak i u istim ekipama. Jednostavno, naše gospodarstvo ne može isfinancirati stupanj profesionalizma kakav danas postoji u Hrvatskoj. Ipak, nije sve baš tako crno, to ima i svojih dobrih strana. Kao prvo, vratit ćemo se na razinu koja je primjerena trenutnoj financijskoj moći hrvatskog gospodarstva. Svi će se morati spustiti na ono što hrvatska može podnijeti. Zatim, smanjit će se i broj stranaca, a samim time će naši mladi sportaši i sportašice dobivati više prilika za dokazivanje i stasanje.

Je li do takve situacije došlo zbog recesije ili zbog »divljanja« čelnika nekih klubova?

– Tu ima i jednog i drugog. U sportu, kao i u svemu drugom u životu, postoji kontinuitet. U želji da se napravi što bolji sportski uspjeh klubovi su pokušavali privući strana pojačanja za koja su vjerovali da ih mogu dovesti do ciljanog rezultata. Problem je nastao zbog procjepa između realnog prihoda i obećanog davanja. Jednostavno, došlo je do situacija u kojima se ugovori nisu mogli ispoštovati. Zbog toga su mnogi klubovi ponovo otvorili ugovore sa svojim igračima i pokušali ih svesti u realne okvire.

Može li se teška financijska situacija odraziti na razvoj, a samim time i uspješnost hrvatskog sporta?

– Mi smo u ovoj godini smanjili primanja administrativnom sektoru, ali nismo dirali u sredstva za sportaše i njihove trenere. HOO financira sedamdeset vodećih trenera u hrvatskom sportu, na našem platnom spisku jedino nema Slavena Bilića, i to zbog korektnosti HNS-a. Svi ostali su u našim programima, od Line Červara, do Ante Kostelića. Dogovorili smo se da ćemo zaustaviti sve nebitne investicije i smanjiti sve moguće troškove, kako bi imali dovoljno sredstava za sportaše i njihove trenere. U 2009. to se pokazalo kao odlično rješenje, jer godinu smo zaključili na pozitivnoj nuli. HOO u ovom trenutku nema ni kune dugovanja. Istu strategiju primijenit ćemo i za iduću godinu. Dakle, vjerujem da u 2010. nećemo imati financijskih problema.

...

Velik dio sportskih saveza pod kapom HOO-a potresaju učestali sukobi na svim relacijama. Može li ti problemi biti riješeni u bliskoj budućnosti?

– Često govorim da kod nas projekti uvijek padaju na osobnoj, a ne na ekonomskoj razini. Ovdje je neke projekte vrlo teško provesti, jer uvijek je pitanje tko s kim razgovara, tko ima kakvu političku ili neku drugu opciju... Uloga HOO-a zbog toga je vrlo složena. Uvijek apeliramo na to da svi u hrvatskom sportu, počevši od mene, moraju znati da su tu isključivo zbog sportaša i njihovog uspjeha. Naša je uloga da im stvorimo optimalne uvjete za rad i pripremu. Očekujem da će tako i biti u nadolazećem razdoblju.


Cijeli članak možete pročitati OVDJE


Mogu samo reći da što se amaterizma tiče - kickboksači to jako dobro poznaju i žive s time. Tako da s te strane ne bi trebalo očekivati posebne probleme.

Međutim, nije samo stvar Hrvatskog olimpijskog odbora i njegovog financiranja, ili bolje reći sufinanciranja hrvatskog sporta. Činjenica je da se kriza zavukla u sve pore našega života, od gospodarstva do lokalne samoprave, pa sve do sponzora. E, tu se mogu očekivati "niski udarci" hrvatskom sportu, a time i kickboksačima.

Na žalost realno je za očekivati da će se smanjiti sufinanciranje klubova od strane sportskih zajednica, a i da će pojedini sponzori još manje dotirati klubove i sportaše. E, tu bi mogao biti problem.

Ali, kako je sve u životu borba, biti će i borbe za preživljavanje, a što se borbe tiče - e, tu su kickboksači "na svom terenu". Ili, kako netko reče - "ništa kod nas nije uspjelo, pa neće ni ova kriza.

Eto.




Post je objavljen 26.12.2009. u 23:59 sati.