Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ludlud

Marketing

Nepovoljan izvještaj s bojišta za generala Zimu

Ne postoji sjećanje među živim ljudima kad je general Zima ovako dobio po stražnjici. Zacijelo su mu se pobrkale strane svijeta. Vojne mape i planovi uništeni su. Tvrđava koju je kao posljednje uporište htio uspostaviti u Kopenhagenu razbijena je. Umijesto bijelog imali smo kišni Božić s poplavama.

Također nezapamćeno: na sam Božić, i oko njega, javio se i gromovnik Ilija, nimalo stidljivo. Stidljivost može biti proročka ljudska osobina, ali nikako profesionalna: govor im nikad nije sramežljiv. Poruke im katkad mogu biti zamumuljene, tajnovite i dvosmislene, teško prevedive s neobičnog proročkog jezika kojim se komunicira s Višnjim silama, ali sigurno je da ih uvijek možemo prepoznati po nedvosmislenoj zajedničkoj karakteristici. Obično počinju sa: "Dobro ljudi, jeste li vi normalni?", kako god formulacija zapravo glasila.

Gromovnička poruka Svetog Ilije mogla bi se podjednako odnositi na bitku kod Kopenhagena gdje je general Zima solidno potučen, ali ako je nekim čudom stari prorok pokazao interes za naše lokalne prilike i ako je grmljavinsko nevrijeme bilo lokalnog karaktera, onda je moguće da se poruka odnosi na predsjedničke izbore: dobro ljudi, jeste li vi normalni?!

Znam podosta pametnih ljudi koji će birati po principu eci-peci-pec.
Znam ih podosta koji će se suzdržati sudjelovanja u neozbiljnom cirkusu, cirkusu s ozbiljnim posljedicama.
Znam podosta i onih koji će zaokružiti nekoga s kim ne bi ni hladnjak prenijeli do auta da im zatreba par ruku, pa ipak će mu dati glas da predstavlja državu.
Znam i sve više onih koji shvaćaju koliko je to sve neozbiljno i skupo, ali zabavno, pa se ne suzdržavaju sudjelovati u zabavi, čuvajući tako svoje mentalno zdravlje.
Na koncu, znam i one koji vide i duboko osjećaju da postoji nešto slaboumno u demokraciji kako se sad provodi i ozbiljuje, ali da ne postoji alternativa koja bi bila manje slaboumna.

Suzdržat ću se od konkretnih komentara i interpretacije. Otkud bismo mi mogli znati što želi reći svetac koji grmi. Znamo samo da grmi. Nekako mi se čini da bi to trebalo biti dovoljno.

U međuvremenu, sretan Božić svima koji su vidjeli ili znaju da će vidjeti Vilenjačko Kraljevstvo.



Post je objavljen 26.12.2009. u 15:41 sati.