Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Županijski Proračun za vrapce na grani

Na 6.sjednici Skupštine Virovitičko-podravske županije, 21.12.09.,između ostalih, bila je i točka Donošenje Proračuna županije za 2010.godinu. Proračun težak 108 milijuna kuna, gotovo istovjetan ovogodišnjem. Predlagatelju ništa nije značilo što je državni Proračun za 2010.godinu umanjen oko 5%, a dobar dio prihoda županije temelji se na potporama iz tog istog, državnog, Proračuna. Primjedbe oporbenih vijećnika bile su u pravcu nemogućnosti realizacije ovakvog Proračuna, dakle, da je nerealan i preambiciozan. Naravno, ambicioznost bi bila poželjna da je utemeljena na realnoj podlozi, da gospodarstvo u RH nije na koljenima, da situacija nije krizna, trenutno bez tendencije ka oporavku. Sama predsjednica Vlade očekuje iznimno tešku godinu, istina, sa godinu – dvije zakašnjenja.

Unatoč svemu, čelni ljudi županije smatraju da smo u dobrom položaju bez obzira što svakodnevno nestaje priličan broj radnih mjesta. U klasi optimist prednjači potpredsjednik Županijske skupštine, g. Matovina, koji prijedlog Proračuna smatra apsolutno realnim, jasno ostvarivim, čak toliko da to znaju i – vrapci na grani. Na ovaj prijedlog Proračuna Klub vijećnika SDP-a i koalicijskih partnera dao je pisane amandmane kao i drugi oporbeni klub ali su svih petnaest amandmana od predlagatelja Proračuna, župana, uz pohvalu kako su dobri i konstruktivni, te da će biti uvršteni pri rebalansu tijekom godine, glatko odbijeni. Dakle, toliko dobri da ih se mora odbiti. Iz tog razloga neuvažavanja prijedloga i stavova kroz amandmane vijećnici oporbe napustili su sjednicu prije izglasavanja Proračuna.

Jer, nije prvi put da je od strane župana i njegovih suradnika nešto obećano pa se ispostavilo da se ne govori istina, kako bi rekao jedan predsjednički kandidat. Podsjetiti ćemo, od kolovoza ove godine dva puta zatražena je sjednica Županijske skupštine na temu nagomilanih problema u poljoprivrednoj proizvodnji i na temu brojnih problema s kojima se susreću poljoprivrednici naše županije. Vladajuća, HDZ-ova, garnitura je prijedloge prihvatila , jasno kao dobre, i odmah u džepu složila figu.

Samo tijekom ove godine naslovi u pisanim i elektronskim medijima na našoj županiji su bili ovakvi:

-Seljaci traže hitan sastanak s premijerom Sanaderom
-Nezavisni hrvatski seljaci pozvali na blokadu mljekara
-Na Markovu trgu prosvjedovali i mljekari Virovitičko-podravske županije
-Prisiljeni smo sa ženama i djecom blokirati prometnice
-Srušit ćemo Plan raspolaganja državnim zemljištem u Suhopolju, milom ili silom
-Seljaci u Suhopolju traže policijsku zaštitu
-Na seljačkom prosvjedu u Zagrebu 80 poljoprivrednika iz Virovitičko-podravske županije
-Poljoprivrednici kod Kauflanda: Opet su nas prevarili
-Proglašena elementarna nepogoda za dva grada i jedanaest općina
-Kaos u dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta


Sve ovo, uz naša upozoravanja da poljoprivrednici neće izdržati ovu nelojalnu konkurenciju ( svakodnevni uvoz proizvoda sumnjive kvalitete i podrijetla, gotovo tjedna poskupljenja repromaterijala, ulaženje u novu sjetvenu sezonu bez jasne strategije od strane ministarstva poljoprivrede ali i šupanijskih struktura-što i ne čudi kada brigu o poljoprivredi u našoj županiji vode svi osim poljoprivrednih stručnjaka za koje nema mjesta u županijskim uredima ) nije bilo dovoljno da se održi tematska sjednica kako bi se pokušalo, u dogovoru sa neposrednim proizvođačima i predstavnicima ministrastva poljoprivrede koji, na žalost, nemaju vremena doći, iznaći kvalitetna i nužna rješenja za katastrofalnu situaciju. Naravno da poticaji za duhan nisu isplaćeni, da se mljekari sami bore za svoju kunu.

I opet nas se uvjerava da je situacija pod kontrolom, bez obzira što je nezaposlenih sve više, da će se od poreza na dohodak prihodovati isto, bez obzira što je nezaposlenih sve više, hvalimo se uspjesima u gospodarstvu, turizmu.....a nezaposlenih je sve više!!!

Na kraju, da će sve biti tako dobro, uspješno i "realno ostvarivo" ZNA samo potpredsjednik Županijske skupštine i, naravno, VRAPCI NA GRANI.

Klub vijećnika SDP, HDSSB, HNS, HSU u Županijskoj skupštini Virovitičko-podravske županije

Post je objavljen 22.12.2009. u 16:57 sati.