Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdbnovaci

Marketing

Advent – iščekivanje Božića

Dragi naši,

Evo nas napokon nakon duže stanke iz opravdanih razloga.
Bliži se Božić i mnogo toga trebamo obaviti, isto tako 26.12 idemo na četverodnevni „odmor“ u Hrvatsku (Domagoj u Njemačku) pa se pomalo spremamo za put. Upravo dok ovo pišemo promatramo kroz prozor kako pada snijeg, tako da čemo imati bijeli Božić, međutim kakvo je stanje u Europi to neće biti ništa neobično. Nadamo se da će nas i u Hrvatskoj dočekati snježni pokrivač.

Kao žto znate iz prošlog javljanja u Loretu smo imali duhovne vježbe koje je predvodio don Luis Roson, SDB profesor na salezijanskom sveučilištu u Rimu (UPS), i dobar prijatelj naše braće koja studiraju na istom sveučilištu.
Vježbe su bile uistinu jedno prekrasno iskustvo u prekrasnom gradu. Za one koji ne znaju mnogo o Loretu, evo ukratko par informacija.
Loreto – Marijin grad – kako se može pročitati prilikom ulaska u sam grad, je poznat diljem svijeta po svetoj Nazaretskoj kući koja je smještena unutar bazilike. Po legendi kuću su donijeli anđeli najprije u Hrvatsku na Trsat, a potom u Loreto. Kako je nastala legenda, ne zna se točno. Povijesna činjenica je da je kuća prenešena iz Svete Zemlje u Italiju zbog straha od najezde muslimanske vojske.

Mi smo imali priliku tamo proslaviti dva Marijaina blagdana, Bezgrešno začeće i blagdan Gospe Loretske. Svetu Misu i procesiju na kojoj smo nazočili predvodio je kardinal Angelo Comastri. Uistinu jedno prekrasno iskustvo, moliti se u kućici u kojoj je Anđeo navjestio Mariji i u kojoj je „Riječ Tijelom postala“.

Što se tiče samih duhovnih vježbi njihov cilj je bio prodiranje u samu srž svoga bića. Tko smo? Što želimo? Kamo idemo? Preispitivanje samih sebe, svojih odluka, motiva i nakana. Kao što je rekao sv.Augustin: „Bože Ti si cijelo vrijeme bio u meni, ali sam ja bio van sebe“. Boga tražimo svugdje a ne prepoznajemo Ga u samima sebi. Uistinu, nemirno je srce naše dok se ne smiri u Gospodinu.
Preporučili bismo Vam da pokušate pronaći vremena za sebe i da u tišini pokušate osluškivati što Vam Gospodin poručuje u srcu.

Nakon povratka u zajednicu vratili smo se našim svakodnevim obvezama, pokušavajući primjeniti u praksu sve ono što smo doživjeli na duhovnim vježbama.

Kao svake godine 16.12 smo započeli sa devetnicom kao priprema za Božić. Svaku večer jedan od novaka ima propovijed na temu evanđelja od dana. Upravo večeras je imao naš Stjepan propovijed o pohodu Marije Elizabeti.

18.12 naša družba je obilježila 150 godina od osnutka. Tom prigodom vrhovni poglavar naše družbe
don Pasqual Chavez predvodio je svečanu Svetu Misu u Valdoccu u bazilici Marije Pomočnice. Sljedečeg dana prisustovali smo svečanom koncertu koji je održan tim povodom i uistinu smo svi bili oduševljeni načinom na koji je to izvedeno.

Naša družba koja je nastala Božjim zahvatom danas broji preko 16 tisuća članova i dala je do sada niz svetaca i blaženika koji su se istrošili iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu, radeći Bogu na slavu i za spas duša. Riječ je o karizmi koja je danas potrebna možda više nego ikad. Uvjereni smo da će u Salezijanskoj družbi i u budučnosti poniknuti niz donositelja Božje ljubavi ljudima, a prije svega mladima.


Post je objavljen 22.12.2009. u 13:35 sati.