Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Gruevski: Makedonija želi u EU, ali ne ne pristaje na ucjene

Makedonija je spremna na kompromis u pogledu svog imena, u vezi kojeg se spori s Grčkom blizu 20 godina, ali ne želi pristati na ucjene, izjavio je u nedjelju makedonski premijer Nikola Gruevski.

"Želimo da Makedonija postane članicom NATO-a i Europske unije, ali ne ucjenama i pritiscima", rekao je Gruevski pred Unijom žena svoje stranke VMRO-DPMNE.

"Pristup NATO-u i EU je naš glavni prioritet. Želimo dobiti datum za pregovore o pristupu EU, ali istovremeno dajemo na znanje da ne možemo pristati na ucjene i pritiske koji bi nas naveli da promijenimo ime upisano u naš ustav i identitet Makedonaca", dodao je Gruevski.

"Problem imena Makedonije će biti riješen kada nas susjedna Grčka bude tretirala kao narod s svojim potrebama, osjećajima, dignitetom i kulturom", istaknuo je makedonski premijer.

Odluka 27 država članica EU početkom mjeseca o odgodi do prvog dijela 2010. odluke o otvaranju pristupnih pregovora s Makedonijom zbog spora Atene i Skoplja o imenu Makedonije, izazvala je veliko razočaranje Skoplja. Za otvaranje pristupnih pregovora nužna je jednoglasnost država članica Unije, dakle i Grčke.

Grčka od 1991. blokira međunarodno priznanje Makedonije pod tim imenom, koje smatra isključivom nacionalnom baštinom. Makedonija je primljena u UN 1993. pod privremenim imenom Bivša jugoslavenska republika Makedonija.

Pregovori Atene i Skoplja o pitanju Makedonije nisu od sada donijeli nikakav rezultat.

Post je objavljen 21.12.2009. u 17:15 sati.