Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/atthediner

Marketing

Povijest iz povijesne perspektive

Jasno mi je da su mnogi prespavali satove povijesti. Zašto i ne bi? Opća je praksa preskakati najzanimljivije dijelove na nastavi, one sa seksom, nasiljem i nespretnim slapstickom, te se koncentrirati na grafove i jednadžbe ispunjene datumima i apsolutno te u potpunosti nebitnim detaljima.

Je li Franjo Ferdinand bio napucan 28.6. ili 27.6. je sasvim nebitno - ono što je puno zanimljivije jest njegov intiman odnos sa sarajevskim brijačem Nikicom s kojim se taj dan htio sastati nakon vožnje autom. Sastanak do kojeg, tragično, nikad nije došlo. No čitate li o tome u povijesnim čitankama u srednjoj? Ne, rekao bih da ne.

Je li američka Deklaracija Nezavisnosti napisana 1776 ili koju godinu ranije, je nešto što nikoga ne dira - ljude zanima kako je Jefferson reagirao na Washingtonovo gledanje preko ramena dok je pisao taj povijesni dokument, te što je točno spomenuo u vezi njegove majke i susjedovog psa kad mu ovaj nije htio prestati prigovarati zbog melodramatičnosti njegovih rečeničnih konstrukcija.

Kako je Rasputin proveo zadnju večer svoga života? Što je vojvoda od Wellingtona rekao Napoleonu kad su se, sasvim slučajno, susreli u Waterloou?

Zašto o tome nikad ne čitamo? Mislim da je krajnje vrijeme da se ta nepravda ispravi.

Post je objavljen 17.12.2009. u 19:42 sati.