Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

ŠPIJUNI – IRANSKA PARANOJA

Piše Žorž Crmarić

hikers
Ni trideset godina nakon osvajanja “špijunskog legla” – kako Iranci i danas zovu američku ambasadu u Teheranu, te držanja u zatočeništvu 52 “špijuna”, odnosno američkih diplomata, punih 444 dana, iranska se teokracija i lojalna joj Islamska revolucionarna garda ne mogu osloboditi špijunske paranoje.

Šef iranske diplomacije Manouchehr Mottaki najavio je u ponedjeljak “suđenje za špijunažu” za troje Amerikanaca – Shanea Bauera, Josha Fattala i Sare Shourd – koji su protekla četiri mjeseca proveli u zloglasnom teheranskom zatvoru Evin. Tamo su dospjeli nakon što su ih iranski graničari zarobili prilikom prelaženja iračko-iranske granice. Troje prijatelja-planinara uporno ponavljaju da su, jednostavno, zalutali dok su planinarili sjevernim Kurdistanom.

Sudbina stranaca kojima islamski revolucionarni sudovi sude za špijunažu do sada je bila različita, posebno u slučaju novinara: američko-iranska novinarka Roxana Saberi u Evin je odvedena u siječnju ove godine, u travnju je “za špijunažu” osuđena na osam godina zatvora, da bi je vlasti mjesec dana kasnije – oslobodile.

Britansko-grčki novinar Iason Athanasiadis, koji je ljetos iz Teherana izvještavao za list Washington Times, pokupljen je s aerodroma pod sumnjom da je “špijunirao.“ Nakon 20 dana u samici u Evinu, pušten je na slobodu.

Kanadsko-iranski novinar tjednika Newsweek Maziar Bahari bio je optužen za “špijunažu u korist Sjedinjenih država, Engleske, Izraela i Newsweeka” (dakle, špijunirao je i za tjednik!) a oslobođen je četiri mjeseca kasnije.

Tu sreću nije doživjela kanadsko-iranska fotoreporterka Zahra Kazemi koju su 2003.godine zatvorski čuvari u Evinu pretukli na smrt. Špijunska paranoja kod Iranaca nije specijalitet Ahmadinedžada i njegove garde. Sjećam se osamdesetih godina kada je kolega iz Financial Timesa Roger Cooper za špijunažu osuđen na smrt plus deset godina zatvora. Nakon što mu je te 1985. godine izrečena kazna, Cooper je upitao suca - koja će od dvije kazne biti prva izvršena? U svakom slučaju, oslobođen je nakon što je izdržao 5 godina, 3 mjeseca i 25 dana mentalne i fizičke torture.

Još jedan od stranih optuženika za špijunažu u Iranu iz tih vremena bio je predusretljivi i ljubazni Teksašanim Milton Meyer koji je kao vlasnik turističke agencije u centru Teherana pomogao gotovo svim stranim novinarima oko avio karata. Te proklete avio karte koštale su Miltona dvije godine Evina – naravno, “za špijunažu.”


Post je objavljen 15.12.2009. u 21:35 sati.