Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Obilježena 18. obljetnica HRZ i PZO-a

U prostorima vojarne Pleso, gdje je smješteno Zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te 91. zrakoplovna baza, u petak, 11. prosinca, svečano je obilježena 18. obljetnica osnutka HRZ i PZO-a. Osim djelatnika HRZ i PZO-a OS RH, svečanosti su nazočili i mnogobrojni visoki državni i vojni dužnosnici, na čelu s predsjednikom Republike i vrhovnim zapovjednikom OS RH Stjepanom Mesićem, državnim tajnikom Matom Rabotegom i načelnikom GS OS RH generalom zbora Josipom Lucićem. Među gostima su bili i bivši djelatnici HRZ i PZO-a, predstavnici civilnih tijela koja surađuju s HRZ i PZO-om, Vojnodiplomatskog zbora, te Vojnog ordinarijata i braniteljskih udruga.



Svečanost je započela postrojem pripadnika HRZ i PZO-a koje je obišao predsjednik Mesić nakon čega su uslijedili govori i čestitke dužnosnika. Prvi se nazočnima obratio zapovjednik HRZ i PZO-a general bojnik Vlado Bagarić koji je istaknuo da su sve bitne zadaće postavljene u proteklih 18 godina uspješno izvršene, kako ratne tako i mirnodopske. Od najnovijih dostignuća general je podsjetio na sudjelovanje pripadnika HRZ-a u misiji KFOR, koja je "dokaz stručnosti i profesionalnosti s kojom ova grana raspolaže".

Načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić osvrnuo se na zahtjevne reforme provođene proteklih godina i naglasio da njima znanja i sposobnosti djelatnika grane nisu samo sačuvani, nego i poboljšani. "Sve navedeno ulijeva nam optimizam i ohrabruje nas u daljnjim naporima", zaključio je načelnik GS.

U ime ministra obrane državni tajnik MORH-a Mate Raboteg istaknuo je brojnost zadaća koje obavlja HRZ i PZO, od obrane suvereniteta hrvatskog zračnog prostora pa sve do prijevoza bolesnika, traganja i spašavanja, te je nabrojio projekte modernizacije koji su ostvareni u protekle dvije godine.

Na kraju se okupljenima obratio i predsjednik Republike koji je naglasio da je ova obljetnica HRZ i PZO-a posebno važna, jer se poklopila s punopravnim članstvom Hrvatske u Sjevernoatlantskom savezu, koje predstavlja priznanje za postignuća, ali i postavlja cijeli niz izazova. Bez obzira na to što se oni javljaju u nepovoljnoj ekonomskoj situaciji, to ne smije biti opravdanje da se ne ispoštuju obveze preuzete članstvom u NATO-u, smatra predsjednik Mesić.

Nakon govora, najistaknutijim djelatnicima HRZ i PZO-a uručena su promaknuća, nagrade i pohvale. U više činove promaknuto je 34 časnika i 24 dočasnika HRZ i PZO. Također, dodijeljen je i pilotski znaki poručniku Robertu Mitrovskom, pripadniku OS Republike Makedonije, prvom stranom pilotu koji je završio školovanje u HRZ i PZO.

Nakon središnjeg dijela svečanosti, gosti su obišli novouređene radionice Zrakoplovno-tehničke bojne 91. zrakoplovne baze, te Tehničko-taktički zbor, u kojem su predstavljeni svi tipovi letjelica zastupljeni u našem ratnom zrakoplovstvu.

Post je objavljen 12.12.2009. u 12:04 sati.