Bilo jednom u Izraelu,tragovimaistine.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tragovimaistine

Marketing


Bilo jednom u Izraelu

Po židovskom računanju vremena danas je 25. dan mjeseca „kislev“ 5770. godine.

Prije više od dvije tisuće godina Izraelom je vladalo Seleukidsko carstvo, koje je provodilo nasilnu helenizaciju naroda pokorenih krajeva, a prostiralo se od područja današnje Turske sve do Kazahstana na sjeveru i Pakistana na istoku. Carstvo Sirijaca i Grka imalo je u ono vrijeme najbrojniju i najjaču vojsku na zemlji. No Juda Makabejac se sa svojim suborcima nije dao ustrašiti pred u ono vrijeme najvećom i najsnažnijom vojskom na zemlji. Ime Makabej se inače sastoji od četiri hebrejske riječi : Mi Komocho Bo'eilim Hashem, što bi u prijevodu značilo "Tko je kao Ti, O B-že." Juda Makabejac stadoše pozivati i sakupljati svoju braću po krvi i sve od naroda koji ostadoše vjerni B-gu.

»Rekoše tada jedni drugima: “Podignimo narod svoj od propasti i pođimo u rat za narod svoj i za svetinje svoje!” I sazvaše sav zbor da se svi spreme za boj i da se pomole i vapiju za milost i milosrđe.« (Prva knjiga o Makabejcima 3,43-44)

Postili su tada Izraelci, obukli se u kostrijet i posuli glave pepelom. Zavapili su prema Gospodinu neka im se smiluje i neka odvrati svoj gnjev od grijeha njihovih.

Juda, na čelu svoje tek stvorene vojske, povede rat protiv okupatora, i postade nepobjediv, jer se gnjev Gospodnji promijenio u milosrđe.

Iako mnogobrojniji i vojno opremljeniji, neprijatelj je bivao poražen iz borbe u borbu i otjeran u bijeg. Na kraju je protiv Jude i njegove braće bila poslana vojska koja je brojala 40.000 vojnika sa dva vojna zapovjednika - Nikanor i Gorgija. Uz B-žju pomoć izraelski je narod još jedanput odagnao naizgled nadmoćnijeg neprijatelja.

Vrativši se u Jeruzalem, Makabejci su ušli u Hram kojega bijahu pogani oskvrnuli, očistiše ga i sagradiše novi žrtvenik po uzoru na prijašnji. Prinesli su žrtvu na novom oltaru i slavili posvetu žrtvenika osam dana za redom.

Od onog vremena pa sve do danas, počevši sa 25. danom u mjesecu kislev, slavi se osam dana za redom svetkovina „Hanukah“ u spomen na očišćenje Hrama i posvetu žrtvenika.

Zanimljivo je kako u ovo isto vrijeme dok mi svake nedjelje Došašća palimo jednu svijeću više, u Izraelu se isto tako za svaki dan svetkovine Hanukah na svijećnjaku zvanom „menorah“ upali jedna svijeća više.

Menorah ima po četiri svijeće sa svake strane svijećnjaka sve postavljene u istoj razini, a nasred svijećnjaka je jedna svijeća zvana shamash, koja je uzvišena u odnosu na ostale svijeće i s njom se pale ostale svijeće.



Nemojmo niti mi zaboraviti očistiti svoje hramove i pripremiti svoja srca, jer svaka novo upaljena svijeća na adventskom vijencu nas podsjeća na skori dolazak našega Gospodina.


Post je objavljen 11.12.2009. u 21:47 sati.