Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

'Ratni predsjednik' primio najprestižniju mirovnu nagradu

Piše Bojan Klima

U Washingtonu se republikanci i demokrati rijetko slažu, no danas svi hvale govor predsjednika Baracka Obame na dodjeli Nobelove nagrade za mir. Oštrina govora ugodno je iznenadila oporbene republikance koji su posljednje dvije godine – pogotovo za vrijeme izborne kampanje – tvrdili da Barack Obama nije spreman da bude vrhovni zapovjednik, jer da je navodno, 'premekan' – što republikanci obično tvrde kada su u pitanju političari iz Demokratske stranke.

No, Obama danas prima čestitke i od Newta Gingricha a i od Sarah Palin, dok je rijetka kritika stigla od jednog demokrata – Dennisa Kucinicha, kongresnika iz Clevelanda, vjerojatno najvećeg pacifista starog kova među američkim političarima. On je zamjerio predsjedniku Obami što je u svom govoru u Oslu rat opravdavao gotovo 'orwelovskim rječnikom'. 'Ako rat opravdate svojom željom da postignete mir, onda ćete razmjerno lako legitimirati bilo koje krvoproliće' – rekao je Kucinich, dodavši da je, u stvari, malo koji rat 'pravedan'.

A predsjednik je Obama upravo američki angažman u sukobima na Balkanu naveo kao primjer 'pravednog rata'. Bila je to 'humanitarna intervencija' koja pokazuje da je rat, ponekad, ne samo nužan već i moralno opravdan – rekao je u Barack Obama. Pred vjerojatno pomalo iznenađenom publikom u Institutu Nobela u Oslu, američki je predsjednik izjavio da 'u svijetu postoji zlo' kojem se civilizirane zemlje moraju aktivno suprotstaviti.

Barack Obama je dodao da on, kao predsjednik države, svijet prihvaća 'onakvim kakav on jest', ukratko - nesavršen. 'Hitlerove se vojske nije moglo zaustaviti nenasiljem. Al-Qaidu u njezinom terorizmu nećemo zaustaviti pregovorima' – rekao je predsjednik Sjedinjenih Država. Jedan od Obaminih prethodnika, Bill Clinton je takvo 'zlo' prepoznao prije nekih 10-15 godina na Balkanu i zbog toga su – nakon izvjesnog otezanja – Sjedinjene Države pomogle u oslobađanju okupiranih područja Hrvatske, zaustavile genocid u Bosni i Hercegovini te spriječile njegovo širenje na Kosovu.

Nekoliko je američkih analitičara primijetilo da je ovim govorom 'političar Barack Obama' postao 'državnik'. Primanjem Nobelove nagrade za mir, Barack Obama je stao uz bok drugih laureata iz Bijele kuće - Theodorea Roosevelta, Woodrowa Wilsona i Jimmyja Cartera. No, svojim je nastupom u Oslu predsjednik Obama pokazao da je i dostojan nasljednik najvećih američkih 'ratnih predsjednika' - Abrahama Lincolna i Franklina Roosevelta - koji su svoju zemlju poveli u rat ne zbog toga jer su željeli ratovati, već zbog toga jer su to morali učiniti. Zbog toga što im je tako nalagala njihova savjest.


Post je objavljen 11.12.2009. u 21:32 sati.