Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donajulia

Marketing

Sedmi arrondisement

Tko god je čuo za Pariz (a da ga ne brka sa Paris Hilton) i tko god je bio u Parizu (gradu, jelte), bio je i na području sedmog arr.

Jer, tamo je Eiffelov toranj.

Makedo je jednom rekla da svaki grad ima i spomenike, i lijepe bulevare i crkve, i sve ono što Pariz ima.

Ali jedan je na svijetu Eiffelov toranj - i jeste, o tome sam već pričala. Iako izgleda kao hrpa čipkastog željeza, iako je viđen sa skoro svake točke Pariza, iako ne izgleda 'ništa naročito' izdaleka, dok mu se ne približiš, ne možeš pojmiti tu grandioznost i savršenstvo.
U stvari, bar ja nisam mogla. Iako sam ga viđala i izdaleka, i na TV-u i na razglednicama i na slikama, i iako je to bila skoro posljednja točka mog osnovnog obilaska Pariza.

U njegovom susjedstvu, u 7eme arr su i Champ de Mars, Les Invalides (mjesto gdje je Napoleonova grobnica i Muzej oružja), Musee de Rodin (prekrasan vrt sa skulpturama i kuća u kojoj je Rodin živio); tu je UNESCO zgrada, tu je i Parlament.

Posljednjih godina pravi boom među turistima je istraživanje kanalizacije Pariza, vjerovali ili ne. Odnosno, razgledavanje ostataka od prijašnje kanalizacije, a kažu da se uvijek traži karta više (ja nemam niti najmanju želju istražiti tu vrstu....well, izložaka). Uglavnom, ako imate želju, Musee des Egouts de Paris se nalazi baš u ovom, sedmom arondismanu.

Na Champ de Mars, na broju br 12, obitelj Cantin prodaje najbolje francuske sireve - njihova prodaja je proširena na pola Francuske.

To bi bio moj izbor prije razgledavanja kanalizacije. Definitivno. fino




Povratak na: Arrondissements de Paris



Post je objavljen 10.12.2009. u 12:53 sati.