Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 115 ) - Posljednji ispračaj maestra Vjekoslava Šuteja

Na Mirogoju brojni štovatelji, uključujući i gradonačelnika Zagreba, Milana Bandića, te predsjednika Sabora, Luku Bebića pozdravili Šuteja.

Hrvatska se ove prohladne predblagdanske srijede oprostila od velikana hrvatske glazbe, maestra Vjekoslava Šuteja. Na zagrebačkom groblju Mirogoju bilo je mnoštvo poznatih osoba iz javnog i političkog života Hrvatske, uključujući i predsjednika Hrvatskog sabora Luku Bebića, aktualnog zagrebačkog gradonačelnika te predsjedničkog kandidata, Milana Bandića, kao i nezavisnog predsjedničkog kandidata, čelnog čovjeka HGK-a i HDZ-ovog disidenta, Nadana Vidoševića ( prema nekim izvorima Ivo Josipović nije dolazio zato što je Bandić govorio na pokopu maestra Šuteja ), ministra obrazovanja, znanosti i sporta Radovana Fuchsa, Miomir Žužul, Pavle Kalinić, Ivo Jelušić, uz političare našli su se i ostali poznati Hrvati iz svijeta glazbe, kao što su Gibonni, Vanna, Lovro i Nina Pogorelić, Ivanka Boljkovac, Milan Štrljić, no, bilo je tu i običnih obožavatelja lika i dijela jednog velikana kakav je maestro Šutej nesumnjivo bio.


" Utjelovljenje zagrebljublja, domoljublja i poštenja "


Obitelj Vjekoslava Šuteja nije blagonaklono ( što je i razumljivo ) gledala na fotografe i novinare te je istima bilo zabranjeno neposredno fotografiranje, očito kako je obitelj pokojnog Šuteja htjela dostojanstveno i u miru oprostiti se od prerano preminulog člana familije.


- Na koliko sam pozornica bio tebi za petama, jurio sam s tobom. Điđi volio si pretjerivati i pretjeruješ i sad. Neponovljivo je bilo ono što si činio, a ja ću se ponoviti i ponovno zapitati. Volio si iznenađenja, ali ovakvo, što se sad krije iza ovoga - rekao je na pogrebu Vjekoslava Šuteja Dražen Sirišćević.


Na pogrebu nazočnima obratio i prigodnim riječima oprostio od Vjekoslava Šuteja i ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić rekavši: '' Postoje nezamislive stvari poput toga da će groblje Mirogoj biti mjesto našeg brzog oproštaja. Ljudi koji su sedošli od tebe oprostiti razumjet će me. Ima puno onih kojima si bio poseban mentor i vodič kroz život. To si bio i meni, onaj s kojim sam lako prelazio teške prepreke. Dirigirao si kao galeb, okrenut prema jakom vjetru.''


- Hvala ti što si nam uljepšavao živote, što si nas tjerao da se ne zadovoljimo prosječnim nego da idemo naprijed. Čak i oni koji te nisu poznavali osjećali su tvoje vrhunsko umijeće. Koliko smo puta bili ispunjeni ponosom kad bismo u vijestima čuli svima poznatu rečenicu: Pod ravnanjem maestra Vjekoslava Šuteja. Ta rečenica je izgovarana na svim kontinentima. Čitav svijet je imao prilike uživati u tvojim majstorskim izvedbama, puno njih je čulo za Hrvatsku upravo zahvaljujući tebi Điđi. Bio si veliki čovjek, borac i domoljub. Poznavao sam te prije svega kao velikog prijatelja i kao hrvatskog umjetnika, ali i kao čovjeka velikog srca koji je bio otvoren za suradnju. Điđijevim odlaskom Hrvatska je izgubila jednog od svojih najboljih veleposlanika u svijetu - rekao je Milan Bandić.


Isto tako, vrijedi naglasiti da su članovi obitelji zamolili sve prijatelje i štovatelje Vjekoslava Šuteja da ne kupuju cvijeće i svijeće za njegov pogreb i za grob već da novac daruju Zakladi Ana Rukavina i tako pomognu u spašavanju nečijeg života. Broj žiroračuna Zaklade Ana Rukavina, na kojeg se može donirati novac, otvoren je u PBZ-u ( Privredna banka Zagreb ): 2340009-1110261855.


Podsjetimo se, maestro Vjekoslav Šutej preminuo je prošle srijede, 2. prosinca nakon borbe sa opakom i pokazalo se neizlječivom bolesti, leukemijom, iako je otišao na presađivanje koštane srži, pomoći ipak na kraju nije bilo.


FOTO ZAPIS:


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket


Photobucket



Post je objavljen 09.12.2009. u 18:01 sati.