Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Bob Dylan omiljeni pjesnik sudaca i odvjetnika

New York Times Kako se čini, američki suci i odvjetnici imaju sklonost ubacivati riječi popularnih pjesama u svoje dokumente. Profesor prava sa Sveučilišta Oklahoma Alex Long proučio je mnoge sudske dokumente i stručne časopise i došao do zaključka "da sva glazba nije stvorena jednakom". U svojoj studiji pod naslovom Ubacite riječi ovdje: Uporaba i zlouporaba tekstova popularnih pjesama u pravnim dokumentima ustanovio je da deset najčešće citiranih izvođača u pravnim dokumentima i sudskim odlukama izgleda kao kolekcija zaboravljenih gramofonskih ploča tipičnog baby boomera.

Evo popisa deset izvođača koje pravnička struka najviše voli citirati. Počinjemo s desetim mjestom na kojem se nalazi sastav R.E.M. Na devetom je mjestu kanadska kantautorica Joni Mitchell, a na osmom popularni duo iz sedamdesetih Simon i Garfunkel. Na sedmom su mjestu Jerry Garcia i Grateful Dead, na šestom Rolling Stonesi, a na petom legenda američke folk glazbe Woody Guthrie. Na četvrtom je mjestu Paul Simon, ovaj put bez Garfunkela, a na trećem Bruce Springsteen. Na drugom mjestu su Beatlesi, a na prvom – što ne predstavlja veliko iznenađenje – Bob Dylan.

Izgleda isto tako da je citiranje nekih pjesama neizbježno kad se radi o određenim temama. Primjerice, kako ne spomenuti riječi iz pjesme Joni Mitchell Big Yellow Taxi – "popločili su raj i napravili parkiralište" – kad se govori o nekoj mjeri ili parnici vezanoj uz zaštitu okoliša? Najcitiranija pjesma među sucima i odvjetnicima jest Subterranean Homesick Blues Boba Dylana – pojavljuje se u devetnaest raznih sudskih odluka. A citirani stih jest "Ne treba vam meteorolog da znate odakle vjetar puše". Boba Dylana citirao je prošle godine u jednom svom objašnjenju i glavni sudac američkog Vrhovnog suda John Roberts. On je posudio riječi iz danas već klasične Dylanove skladbe Like a Rolling Stone – "Kad nemate ništa, nemate ništa za izgubiti".


Post je objavljen 08.12.2009. u 17:05 sati.