Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bbb-jarun

Marketing

Liga 16 odnijela je publiku, a porast golova uzrokovan je padom kvalitete

Liga 16 osporavana je od samog početka, od trenutka kada ju je prvi puta počeo zalagati Igor Štimac, a mi smo je odlučili analizirati po parametrima postignutih pogodaka (odnosno njihovim prosjekom), učinkom vodećeg sastava i novopečenih prvoligaša, posjećenosti gledatelja te odlaskom trenera s klupa svojih momčadi i usporediti je s prošlosezonskom jeseni kada je još 'disala' Liga 12.

PROSJEK POSTIGNUTIH POGODAKA - U KORIST LIGE 16

Prošlosezonska jesen 'utržila' je konačnih 292 pogotka dok je Liga 16 donijela porast efikasnosti s ukupno 375 pogotka. Jasno, razlika od 83 pogotka nije realna jer je i odigrano 20 utakmica više, ali podatak da je prosjek postignutih pogodaka porastao s 2,7 na 2,92 jest, iako treba uzeti u obzir da je puno lakše zabijati u šarolikoj konkurenciji. Za usporedbu, Dinamo je prošle poluzeone zabijao tek nešto više od dva gola po utakmici u prosjeku, a ove godim ta brojka se popela na skoro 3,5 golova po utakmici.
Najbolji strijelac je veznjak, Dinamov Čileanac Pedro Morales s 12 postignutih pogodaka kojeg uz tri gola zaostatka slijedi prvo grlo Zagrebačkih Pjesnika Davor Vugrinec. Mandžukić i Bule zabili su po jedan manje. I tu je bolji učinak ostvarila Liga 16 budući su u pola prošle sezone prvo mjesto strijelaca djelili Vručina i Kalinić s 11 pogodaka.

ODLASCI TRENERA - BEZ PROMJENE

Minula jesen bila je kobna čak za 11 trenera što na prvu loptu izgleda kao neugodno povećanje kada se uzme u obzir da je u isto vrijeme prošle godine bez posla ostalo 'samo' osam trenera, no s obzirom na veći broj momčadi situacija se i nije previše mjenjala. Opet smo u pomoć pozvali postotke koji kažu da je u Ligi 12 smjenjeno 66 % trenera, dok je Liga 16 donijela tek neznatnih više - 68 %. Vodeći je i ove godine u ovoj rubrici bila Croatia Sesvete koja je u pripreme krenula s Ljupkom Petrovićem koji je Sesvetsku dolinu napustio već tokom istih. Naslijedio ga je Anto Petrović koji je momčad i uveo u sezonu (prvih šest kola), no ubrzo ga je zamijenio Nenad Gračan koji je momčad predsjenika Zvonka Zubaka vodio do 14. dionice prvenstva. Opet je uskočio Anto Petrović, ali ovoga puta kao prijelazno riješenje, da bi posljednja dva kola trenerski odradio Ivica Zelenbrz.

Burna jesen u Hajduku otpuhala je dva trenera. Nakon drugog kola Miše je dao ostavku, a na klupi ga je zamijenio tadašnji strateg Šibenika Ivica Kalinić, no ni on nije dugo izdržao - poradi pogoršanja zdravlja Kalinić je nakon samo desetak dana otišao. Joško Španjić tada je uletio kao kratkoročno rješenje da bi potom stigao talijanski stručnjak Edoardo Reja. Zaostala nije niti Rijeka koja je Rubčića zamijenila Vulićem, a zatim i njega Gračanom. Ostali su mijenjali 'samo' jednom ili nijednom.

BROJ GLEDATELJA - U KORIST LIGE 16

Prošlosezonskih 108 utakmica gledalo je 285 200 gledatelja, u prosjeku značilo 2641 gledatelj po utakmici što je nešto više nego li ove polusezone kada je 128 utakmica gledalo u prosjeku 1971 gledatelj. Što je uzrok tome - dosadnije utakmice, termini infrastruktura ili emisija 'Volim nogomet' - neka se u Udrzi pozabave s tim... Ova jesen lošija je u usporedbi i s prvim dijelom sezone 07/08 kada je prosjek bio 3417. Pretpostavimo da bi brojka u korist Lige 16 bila dosta veća da derbi na Poljudu nije igran bez Torcide koja je na taj način okrenula palac dolje Upravi svog kluba. Za usporedbu, prošlosezonski derbi u veljači odigran je pred 35.000 ljudi, a ovaj zadnji ispred nategnutih 5.000...

STATUS VODEĆEG I NOVIH PRVOLIGAŠA - U KORIST LIGE 16

Ciljnu vrpcu prvog dijela sezone i ovaj je put prvi Dinamo. No, podatak da je to učinio s identičnim brojem bodova zadat će pojači udarac onima koji su uoči sezone najavljivali šetnju Modrih kroz prvenstvo. Istina, Modri su zabili 12 golova više i primili 7 manje, no dojma smo da je to više posljedica dobrog rada u Modrom taboru nego li slabljenja kvalitete lige u odnosu na prošlosezonsku. Dinamo je u sezonu ušao visokom pobjedom od 7:1 nad Istrom, no s istim tim sastavom remizirali su 'na uzvatu' na Verudi 0:0 kada je Istra bila bliža pobjedi. Modri su 6:0 pobijedili Slaven Belupo i Rijeku, te 5:0 Šibenik, no navedeni klubovi su ustaljeni prvoligaši, a ne pridošlice u elitni rang kojima su neki najavljivali rezultatski potop u svakom nastupu, a kamo li u ogledima s Dinamom. Lokomotiva, kao član te grupacije novih prvoligaša, jest doduše popila šesticu u prvom kolu na Kantridi, ali je polusezonu završila na osmom mjestu s dva boda više u odnosu na istu tu Rijeku. Karlovac je najugodnije iznenađenje prvenstva i nakon 16 kola okupira peto mjesto sa samo četiri boda manje od Cibalije i Šibenika koji s 33 boda djele drugo mjesto.

FINANCIJSKO STANJE KLUBOVA

Daleko je od bajno, no nije li uvijek tako bilo? Nedavno je nogometnu javnost zaokupila najava da većina klubova neće moći izdržati i da su njihove financijske kontrukcije preslabe za ono što zahtjeva Liga 16, no u razgovoru s vodećim ljudima klubova koji je izašao u nedjeljnom broju SN-a tezu su su potvrdili tek dva kluba. Riječ je o Varteksu i Međimurju, no i oni nisu doveli u pitanje nastupa do kraja sezone. Nedavno su iz Udruge prvoligaša najavili prekid suradnje s emisijom 'Volim nogomet', no očito da im ista ipak donosi više koristi, pa tako valjda i iz financijskog aspekta.

Krajnji rezime je slijedeći: Liga 16 donijela je veći broj golova i manji broj gledatelja, ali ne i raspad (financijski i rezultatski) novih prvoligaša. Hoće li to biti dovoljno da opstane?


Post je objavljen 07.12.2009. u 16:13 sati.