Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

Spomen koncert

Jucer smo se okupili u Sevionu kod gospodina Samuela Schlesingera pocasnog konzula Republike Hrvatske.



Njegovom dobrotom odrzan je osmi u nizu koncerata posvecenih sjecanju na njegova oca profesora Ervina Schlesingera (1904-1965) po kojemu je, upravo ovih dana, nazvana jedna ulica u Ashdodu, te spomenu na nedavno preminulu Zeni Lebl.



Ugledni domacin nas je, kao i uvijek, srdacno pozdravio nudeci nam sve udobnosti svoga doma, a ubrzo se je pridruzila i gdja Zorica Marica Matkovic veleposlanica Republike Hrvatske u Izraelu.



Prigodni govori gospodina Schlesingera



i muzikologa gospodina Dusana Mihaleka



uveli su nas u carobni svijet nota



kojega su iz muzickih sveski u ugodu sevionskog salona prenijeli izraelski pijanisti porijeklom iz Kirgizstana Mikhael Burshtin i Faina Kharmaz.

...............

Nadahnuto su odigrali "Variationen und Fugato uber ein Menuetto von Mozart" kojeg je napisao 1922. godine Rikard Schwarz (Zagreb, 1897 - Jasenovac, 1942?) i Lisztovu "Madjarsku rapsodiju br.2" pred prezadovoljnom publikom.



U pauzi, uz slatkis i casicu laganog pica - susreti,



susreti



i ponesto (mozda ) ne za svacije usi (dakako, ne o mome zdravstvenome stanju, jer dr. Kovac i njegova ekipa su me lijepo obradili onomad kad sam se "izlezavao" i bolnici HiIlel Jaffe, pa nije bilo recidiva)!



Umjetnici su se odmorili i za tren smo uzivali u Dvorzakovim "Slavenskim plesovima", pa u "Poljskim plesovima" Moritza Moszkowkog. Zatim smo pod virtuoznim prstima Faine i Mikhaela odslusali njegovu briljantnu minijaturu koja se zove jednostavno: "Play!" Za kraj, kako i dolici danu, jer Mozart je umro upravo 5. prosinca daleke 1791. godine, Finale Rondo from "Eine Kleine Nachtmusic":

...................

Burnom aplauzu bracni par Burshtin - Kharmaz se nije puno odupirao i za dodatak smo dobili "Igru sabljama" Khachaturijana i jedan Brahmsov valcer.



Nismo ni osjetili da je vrijeme dobrano odmaklo i da se valja spremiti na put do kuce, uz obecanja na izlazu da ce i Rankova fotografija na post! Ali, avaj, kako, kad je izbjegao mome objektivu:-)

Post je objavljen 06.12.2009. u 17:28 sati.