Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dnevniknestajanja

Marketing

Najbolji albumi u 2009.

Godina na izmaku. Pogledom prelazim policom s CD-ima, folderima na računalu… Glazba koja je obilježila 2009., ono što preostaje iza proteklih dvanaest mjeseci…
Izdvajam nekoliko albuma.



Antony and the Johnsons – The Crying Light

Iako se bavi globalnim temama (povijest Zemlje, opstanak i perspektive suvremene civilizacije i prirodnog okoliša…) ovo je dosad najintimniji album Antonyja Hegartyja i njegove male ekipe glazbenika. Djelo koje izmiče žanrovskim određenjima, više ulazeći u teritorij tzv. ozbiljne glazbe nego pripadajući dijelom suvremene pop-rock menažerije. Slušanje The Crying Light (i ostalih Antonyjevih albuma, EP-ja) približava se transcendentalnom iskustvu.

Scott Matthew - There Is An Ocean That Divides

Drugi studijski album najtužnijeg trubadura suvremene glazbe stilski se ne razlikuje od debuta iz 2007. Slušajući, primjerice, pjesme White Horse ili Wolverine, može se pomisliti kako su to zadnji izdisaji pred odlazak s ovoga svijeta. Pjesme za kraj zimskog dana, dok iz tamne sobe promatrate pojavljivanje prvih večernjih svjetala na ulici.

Hecuba – Paradise

Duet iz Los Angelesa ne opterećuje se žanrovskim samoodređenjima. Album koji priziva electro zvuk 80ih, jednako suvereno živi i na rubovima freak folk-scene (jedan od onih kojemu Isabelle Albuquerque i Jon Beasley upućuju svoje zahvale je i Devendra Banhart). Zaigrano putovanje toplim zakutcima noćnih klubova, uz prelistavanje pohabanih monografija o grčkoj umjetnosti.

Grizzly Bear – Veckatimest

Ono što je In Rainbows u opusu Radiohead, to je treći album skupine Grizzly Bear za njihov mali, ali izniman niz. Nakon preslušavanja albuma Yellow House prije tri godine, postali su mi jedan od dva-tri najdraža suvremena benda. Zvuk koji izaziva neobjašnjivu lavinu tople nostalgije. Mogu sasvim lijepo zamisliti ove momke kako pokraj kamina ispijaju čaj s rumom, čitajući Salingera ili Barthesove eseje.

Bat for Lashes – Two Suns

Kao kad uđete u kuću čiji su prozori zastrti slojevima zavjesa, od najčudesnijih brokatnih tkanina do moljcima izjedenih koprena s početka 20. stoljeća… Sobe su ispunjene različitim komadima antiknih drangulija. Penjete se drvenim stubištem… Iz potkrovlja dopire glazba koja vas mami na igru skrivača, otkrivanja, pogađanja. Ukratko, Natasha Khan stvara svijet koji nalikuje noći najdubljeg sna, u kojemu iz dionica čiste ugode prelazite u one kada vas strah tjera na buđenje. Preporuka: kupiti Special Edition.

Kings of Convenience - Declaration of Depedence

Kako i sama fotografija na coveru CD-a poručuje, ovo je nepretenciozan, nježan album na kojemu Erlend Řye i Eirik Glambćk Bře, prolazeći poznatim mjestima ili prelistavajući albume sa prethodnih ljeta snimljenim polaroidima, razgovaraju o nekim davnim, a sada dalekim licima, o trenucima čiste sreće, sada dijelovima prošlosti… Jedno fino sjećanje na ljetne večeri uz more, savršen soundtrack za zimske večeri u toplini polumračne sobe.

V. A. - Dark Was the Night

Priznajem, ovu dvostruku kompilaciju kupio sam motiviran trima pjesmama: I Was Young When I Left Home (Antony with Bryce Dessner), Train Song (Feist and Ben Gibbard) i Feeling Good (My Brightest Diamond). No, preslušavanjem oba CD-a, shvatio sam da je u ovoj kolekciji malo pjesama koje ću preskočiti. Usporedivo, dakle, s kutijama čokoladnih delicija u kojima uz one otprije omiljene, otkrijete da je zapravo čitavo pakiranje ispunjeno izvorima čistog užitka. Dark Was the Night pravi je kompendij suvremene indie scene, vrijedan usporedbe sa sada već mitskim kompilacijama poput Golden Apples of the Sun ili The Enlightened Family: A Collection of Lost Songs.

Ostali albumi:

Tiny Vipers - Life On Earth



Wild Beasts – Two Dancers



Espers – III



Marc Almond - Orpheus In Exile. Songs Of Vadim Kozin



Yoko Ono Plastic Ono Band - Between My Head And The Sky



The Hidden Cameras – Origin/Orphan



Jeremy Jay – Slow Dance



Doveman – The Conformist



Chris Garneau – El Radio



Castanets - Texas Rose, The Thaw And The Beasts



Piano Magic – Ovations



Brett Anderson - Slow Attack



Volcano Choir - Unmap



Animal Collective - Merriweather Post Pavilion



Dirty Projectors - Bitte Orca




Post je objavljen 05.12.2009. u 10:58 sati.