Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Hrvatska podupire povećanje vojnika u Afganistanu

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, upitan kako bi Hrvatska odgovorila na zahtjev za slanjem dodatnih snaga u Afganistan, izjavio je u srijedu u Popovači da će to biti u skladu s nacionalnim interesima, a predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je da će Hrvatska, kako članica NATO-a poštovati svoje obveze. Upitan za reakciju nakon jučerašnje odluke predsjednika SAD-a Baracka Obame o slanju dodatnih 30 tisuća vojnika u Afganistan, predsjednik Mesić rekao je da Hrvatska u međunarodnim misijama uvijek sudjeluje prema svojim mogućnostima. Hrvatska u Afganistanu u ovom trenutku, prema podacima NATO-a, ima raspoređeno oko 300 pripadnika Oružanih snaga RH. "Tako će i u ovom slučaju Vlada razmotriti sve eventualne zahtjeve, Sabor će također o tome raspraviti, a odluka koja bude donesena bit će u našem državnom i nacionalnom interesu", rekao je Mesić.



Premijerka Kosor na isto pitanje odgovorila je da Vlada snažno podupire plan predsjednika Obame koji je, kako je ocijenila, "pun optimizma i nade za budućnost i rješenje prilika u Afganistanu". "Želimo sudjelovati i sudjelovat ćemo u osnaživanju Afganistanaca tako da mogu samostalno voditi i čuvati svoju zemlju. Hrvatska kao članica NATO saveza poštuje svoje obveze i tako će biti i u budućnosti", rekla je predsjednica Vlade.

Hrvatska podupire inicijativu američkog predsjednika Baracka Obame prema Afganistanu, a o eventualnom jačanju svoga angažmana u toj zemlji odlučit će nakon podrobne financijske i vojne analize, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković "Hrvatska snažno podupire inicijativu i strategiju američkog predsjednika Baracka Obame prema Afganistanu. Što se Hrvatske tiče, ona je članica NATO-a i ona će dobro razmisliti o budućem oblicima angažmana u Afganistanu. Mi tražimo način kako osnažiti hrvatsku komponentu, u prvom redu kako pomoći u osposobljavanju afganistanskih snaga i sigurnosti i policije da preuzmu svoje dužnosti i preuzmu odgovornost u zemlji", rekao je ministar Jandroković u Bruxellesu, gdje će se u četvrtak okupiti šefovi diplomacija svih 28 zemalja članica.

"Što se konkretnih brojeva tiče, u ovom trenutku ne mogu dati precizan odgovor, a to ćemo učiniti nakon analize naših financijskih mogućnosti i analize naših vojnih stručnjaka", dodao je. Jandroković je u sjedištu NATO-a simbolično obilježio preseljenje hrvatske misije pri Sjevernoatlantskom savezu u novu zgradu. Od ljeta svi djelatnici hrvatske misije pri NATO-u rade u novoj zgradi, koja se nalazi uz misije ostalih zemalja članica, a do tada su radili u prostorijama namijenjenim partnerskim zemljama. Na prigodnoj svečanosti bio je zamjenik glavnog tajnika NATO-a, veleposlanik Claudio Bisogniero.



"NATO jako cijeni veliki doprinos koji Hrvatska daje NATO-ovim misijama i operacijama, uključujući i misiju u Afganistanu. NATO je u Afganistanu u ime cijele međunarodne zajednice na temelju mandata od Vijeća sigurnosti UN-a, stoga tamo nisu samo zemlje članice nego i naši partneri, ukupno 44 zemlje. Sada se među saveznicima raspravlja o prijedlogu zapovjednika misije u Afganistanu. Predsjednik Obama je najavio značajan dodatni doprinos i mislim da sada i europske članice NATO-a trebaju odgovoriti. Zahvalni smo Hrvatskoj na velikom doprinosu i naravno potičemo je, kao i druge saveznike, da dodatno pridonese misiji u Afganistanu", rekao je veleposlanik Bisogniero. Jačanje snaga u Afganistanu glavna je tema sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u četvrtak i petak u Bruxellesu. Hrvatska u Afganistanu sudjeluje s oko 300 vojnika.

Tijekom radne večeri u četvrtak navečer šefovi diplomacija članica NATO-a razgovarat će o mogućnosti da se u Akcijski plan za članstvo (MAP) prime Crna Gora i BiH. Prema diplomatskim izvorima, Crna Gora će vjerojatno dobiti poziv da uđe u MAP, dok za BiH to nije sigurno. "Naš je interes stabilizacija jugoistočne Europe, a to je najlakše ostvarivo kroz euroatlantsku perspektivu svih zemalja s toga prostora. Hrvatska daje snažnu potporu BiH i Crnoj Gori u njihovim aspiracijama prema NATO-u. Naša politička potpora nije upitna, a spremni smo pomagati i u tehničkom smislu s našim iskustvom i znanjem", rekao je ministar Jandroković

Post je objavljen 03.12.2009. u 15:27 sati.