Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nsist

Marketing

Izjava za medije 30.11.2009.



Na večerašnjem, 17. Plenumu, raspravljalo se o tri točke dnevnog reda.

Prva točka odnosila se na izvještaj sa sastanka Povjerenstva za izradu promjene zakonske regulative o visokom obrazovanju, koje se neformalno sastalo danas bez ikakvog zapisnika i audiovizualnih zapisa, a kojoj su prisustvovali promatrači Plenuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Prema njihovim informacijama, Povjerenstvo nije zaključilo ništa novo osim da će se autonomija fakulteta umanjiti time što će država određivati kvote i što se zakonski neće određivati cijena neupisanog ECTS boda. Od 26 članova Vijeća prisutnih je bilo samo 17, a iz daljnje rasprave za sada je izbačeno pitanje postdiplomskih studija. Naglašeno je kako Vlada mora potpisati ugovor sa sveučilištima, kao i pitanje primjenjivanja novog načina naplaćivanja na studente druge i treće godine preddiplomskog studija za iduću akademsku godinu. Za razliku od Povjerenstva, studenti se protive uvođenju bilo kakve novčane penalizacije studenata koji nisu zadovoljili uvjete za upis idućeg semestra - godine. Predsjednik Povjerenstva Žarko Puhovski izjavio je kako Inicijativa, odnosno plenumaši ne moraju imati ispravne zahtjeve i metode, ali su njihovi zahtjevi važni jer se zbog njih i oformilo Povjerenstvo.

Druga točka dnevnog reda bio je izvještaj kolega iz Studentskog zbora Filozofskog fakulteta o sjednici Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta u Splitu, održano na današnji dan u jutarnjim satima. Što se tiče ukinutih ispitnih termina, donesena je odluka da se neće vratiti stari broj termina. Plenum je jednoglasno izglasao izradu peticije kojom će se tražiti povratak na stari model 6 ispitnih termina. Nadalje, Fakultetsko vijeće poručilo je studentima koji su uključeni u blokadu nastavnog procesa "netolerantnim načinom" da prekinu sa svojim aktivnostima zbog mogućih neželjenih posljedica u pogledu izvršavanja nastavnih obveza i urednog dovršetka tekućeg semestra i akademske godine.

Treća točka dnevnog reda odnosila se na raspravu i glasanje o nastavku blokade nastavnog procesa u glavnoj zgradi Filozofskog fakulteta u Radovanovoj ulici, koja je bila blokirana šest dana. Nakon burne rasprave, relativnom većinom glasova izglasana je daljnja blokada, no pošto se Plenum nije mogao odlučiti je li potrebna apsolutna ili relativna većina prisutnih kako bi odluka bila legitimna, ista nije stupila na snagu. S obzirom na malobrojan odaziv studenata, unatoč tome što je Studentski zbor Filozofskog fakulteta kao legalno izabrano predstavničko tijelo uputio poziv svim studentima koje zastupa da sudjeluju u radu plenuma, te tim činom priznao legitimnost Plenuma kao tijela na kojem se donose odluke koje se izravno tiču svih studenata Fakulteta, na idućim Plenumima razmotrit će se druge metode borbe za potpuno javno financirano visokoškolsko obrazovanje, borbe koju svakako nećemo obustaviti do ispunjenja našeg zahtjeva.

Ne pristajemo na licitaciju pravima - jednakost nije na prodaju!



Post je objavljen 01.12.2009. u 00:29 sati.