Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/ap-placenici

Marketing

Vođenje na principu vučjeg čopora


Zbog privatnih obveza plaćenika i putovanja izvan grada, zajednički trening tima nije održan ovaj vikend.

U međuvremenu potaknuti svađom u jednom ovdašnjem airsoft klubu, koja je na kraju rezultirala i fizičkim obračunom, na Croairsoft forumu se razvila diskusija na temu vođenja i zapovijedanja. Da sad ne davimo sa cijelom diskusijom, ovdje prenosimo one dijelove koji opisuju vođenje Plaćenika.

"Upravo zbog tih i sličnih ego tripova (kojih sam se nagledao po as-klubovima u zadnjih pola godine), nastali su Plaćenici. Tim koji u startu onemogućava natjecanje u pi*anju u dalj. Naime vukovi samotnjaci se okupljaju u čopor, samo kad njima to odgovara, odnosno zato što kao čopor lakše realiziraju napad na krdo krupne stoke i tako lakše savladavaju plijen..."

Vučji čopor u akciji

"Primjerice bili smo zajedno prošli fajt, a ko da nismo. Svako je odrađivao posao na svoj način. No usprkos tome stalno smo se sretali po terenu i davali potporu jedni drugima. Bez ikakve radio-komunikacije u svakom momentu smo znali di je tko. Način rada vučjeg čopora i plaćenika se temelji na istom principu... skupa smo dok nam to odgovara kao pojedincima."

Dopuna: "Na samom početku fajta smo se podijelili u dvije grupe, koje su stalno operirale po terenu i jedna drugoj štitile bok ili davale potporu, a da se pola vremena uopće nisu vidjele, a kamo li čule. E to je princip rada vučjeg čopora, naoko neorganizirani, ali svatko odrađuje posao bez da mu se išta naredi...

Svi smo pojedinci koji misle svojom glavom i nitko nije robot. Svi znamo što treba odraditi, ali nema krutih naputaka i zapovjedi. Realizacija se dogovara u hodu sukladno razvoju situacije na terenu, a u čemu opet učestvuju svi. Samim time nema negativnog stava u slučaju loše zapovjedi (jer smo se s njom prethodno svi složili tj. nitko se nije pobunio), ali ni borbe za čelno mjesto u čoporu, jer čelnog mjesta kao takvog nema. Gubitak zapovjednika ne slabi tim, jer sam tim funkcionira kao jedan organizam bez centra moći. Čisti anarhizam u praksi...
"

zajedno iz interesa

Diskutant primjećuje -> "Čoporm upravlja instinkt, a borbenom postrojbom razum, znanje i još par stvari. Mislim da je ljudski rod u organizaciji malo ispred vukova."

Odgovor: "U fajt se ne ide sa razumom. U fajtu prevladavaju instinkti. Što se prije prebaciš na tu razinu to stvar bolje funkcionira. Iz teoretskog kuta zamišljaš jedno, ali progledaš tek kad izađeš na teren. Dok sam puno razmišljao "ginio" sam ko jelen. A onda su proradili instinkti, geni, hormoni i krenula je sasvim druga priča. To što govoriš funkcionira na višoj zapovjednoj razini, ali na terenu opstaju samo vukovi."


Post je objavljen 30.11.2009. u 10:27 sati.