Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Razgovori o Afganistanu u Londonu i Kabulu

Velika Britanija ugostit će razgovore o Afganistanu 28. siječnja iduće godine, izjavio je britanski premijer Gordon Brown. Nakon međunarodne konferencije u Londonu uslijedit će sastanak u Kabulu. Glavna tema sastanaka je progresivno preuzimanje odgovornosti u sigurnosti afganistanskim vlastima. To bi, u načelu, omogućilo NATO članicama smanjivanje broja snaga, a s time i umirivanje javnoga mnijenja koje uskraćuje sve više podršku vladama zemlja koje drže snage u Afganistanu.



Na sastanku država Commonweatlha u Trinidadu i Tobagu, Brown i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon složili su se oko važnosti prijenosa odgovornosti. Razgovori u Londonu i Kabulu će „stvoriti okvir za povećanu ulogu Afganistanaca u stvaranju vlastite sudbine“, rekao je Ban Ki-moon, a Brown smatra da se do kraja 2010. mora prenijeti bar pet afganistanskih provincija afganistanskoj kontroli.

Unatoč razgovorima o postupnom smanjivanju trupa, izravan fokus NATO članica je i dalje savladavanje talibanskih pobunjenika i Al-Qaidinih militanata što uključuje par desetaka tisuća novih vojnika. Stanje se komplicira pakistanskim sporim savladavanjem militanata na svojoj strani granice, sposobnošću predsjednika Karzaija u borbi protiv korupcije te geopolitičkim interesima Indije, Kine, Irana i drugih država.

Predsjednik Obama najavit će u utorak slanje dodatnih američkih trupa u Afganistan koji će pripremiti kraj sukoba. Pretpostavlja se da će Obama najaviti slanje 30 tisuća vojnika kao dio strategije obučavanja afganistanskih sigurnosnih snaga, ali i kao garant da će Karzai doista krenuti u široku borbu protiv korupcije.


Post je objavljen 29.11.2009. u 14:59 sati.